Obama var seriös hos Jay Leno

- 20/03/2009, 04:39 -

Den första sittande presidenten i en talkshow höll sig inte till skämten.

Barack Obama landade i går kväll med helikopter på baseballaget Dodgers stadion. Där efter bar det iväg till NBC:s studio, i går natt svensk tid, för inspelningen av Jay Lenos talkshow. Där blev Obama den förste sittande presidenten att gästa i en talkshow.

– Jag frågade säkerhetstjänsten varför vi inte gick hit men de sa "sir, det är 680 meter", berättade Obama med en god min.

– De låter mig gå tillbaka med doktorn bakom mig med hjärtstartaren. Michelle brukar skämta om hur vi har ambulansen, sedan bromsvagnen, sedan hundsläden och så ubåten, skojade Obama.

Men den medievane presidenten var mer allvarlig än skämtsam. Obama talade även om bonuschocken hos AIG.

– Dessa finansiella industrier håller oss som gisslan, sa presidenten i soffan.

Obamas kritik bygger på att försäkringsjätten AIG har delat ut 165 miljoner dollar i bonus till chefer. Något som Obama menar kan öka moraliska och etiska problem.

– Vi måste tillbaka till en attityd där folk vet att nog är nog. Om vi kan komma tillbaka till de värderingarna som byggt Amerika tror jag att vi kommer vara okej.

Det var en överraskning för många att presidenten är med i underhållningsteve. Troligen beror det på det finansiella läget som har varit påfrestande för Obamas inledande månader. Men det går delade meningar om Obamas medverkan i talkshowen. På mediasidan Poynter.org skriver en kolumnist från Everyday Ethics att media inte borde rapportera då det inte är "riktig journalistik".

Obama togs emot med öppna armar i delstaten. Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger säger sig vara nöjd med stimulanspaketet.

– Jag är så glad att vi får bidrag av det här slaget från staten och president Obama, säger Schwarzenegger skriver San Francisco Chronicle.

Gladast av alla var dock gästerna som förväntat sig ännu en av de mer frekventa nöjesprofilerna från film- och tevevärden. De som fått en biljett fick vara med om något som kanske aldrig händer igen.

Visit msnbc.com for , , and

Skrivet av: