Torsdag 22 Apr
Stockholm

Bidens vaccinlöfte uppnått – därför går det så långsamt i EU

EU vaccinerar inte i samma takt som USA.
EU vaccinerar inte i samma takt som USA. Foto: Fredrik Sandberg /Johan NIlsson/TT

I USA och Storbritannien går vaccinationen i rasande takt – men inom EU väntar invånarna otåligt på sina sprutor. Varför är det så?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Joe Biden utlovade 100 miljoner doser coronavaccin inom hans hundra första dagar som president. Nu infriar han sitt löfte redan på fredag, efter bara 58 dagar på posten, skriver AP.

Även i Storbritannien går det undan. Enligt BBC har över 25 miljoner personer fått sin första spruta – och personer över 50 år har fått börja boka vaccinationstid.

Inom EU går det inte lika fort – och anledningarna är flera enligt Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

Läs mer: Grönt ljus från EMA för Astra Zenecas vaccin

Försprång från början

Enligt Jalalvand fick Storbritannien ett försprång eftersom de var först med att godkänna ett vaccin – och verkar ha varit bättre på att skriva avtal med tillverkarna, skriver TT. 

En annan grej som kan spela in är att vaccinet utvecklades i Oxford, och att de har hela utvecklingen från forskning till produktion i landet. 

Även USA:s framgång stavas tillgång. 

– Biontech är ju tyskt, men eftersom de inte hade muskler att göra kliniska studier och annat så skrev man i princip över vaccinet på Pfizer, som är amerikanskt. När det gäller Moderna så gick USA in tidigt och skrev avtal, och betalade flera miljarder dollar. Antagligen sa man: "Om ni får fram ett vaccin måste ni sälja till oss först”, säger Jalavand till TT. 

I Sverige ligger på en elfte plats inom EU.
I Sverige ligger på en elfte plats inom EU. Foto: Fredrik Sandberg

Leveranserna problemet

Så vad händer i EU? Vaccin är inköpt för att kunna vaccinera hela befolkningen flera gånger om. Problemet är leveranserna. 

EU har satsat på Astra Zeneca som haft leveransproblem, och nu även stoppats i flera länder på grund av utredningen on kopplingar till blodproppar. USA och Storbritannien har valt Moderna och Pfizer – som levererat i tid. 

Men enligt Jalavand är EU inte så långsamt som det kan kännas. 

– Det är beklagligt att prognoserna för leveranser inte har hållit. Men om man ser det hela ur ett stort perspektiv så har vi fått 5 procent av befolkningen vaccinerad ungefär tolv månader efter det första fallet. Det är oerhört snabbt. Hinner vi vaccinera 50–70 procent fram till sommaren så är det jättesnabbt, säger han till TT.

Sverige ligger på en elfte plats inom EU i vaccinationstakt, bäst är Malta och Ungern.

LÄS MER: 

Har du fått Astra Zenecas vaccin? Det här ska du vara vaksam på

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige

Därför får Sverige 3,3 miljoner färre vaccindoser än väntat

Kommentera
Kopiera länk
Dela