Hur ligger Sverige till när det gäller antalet vaccinerade, i jämförelse med övriga EU?
Hur ligger Sverige till när det gäller antalet vaccinerade, i jämförelse med övriga EU? - Foto: Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT

Så ligger Sverige till – på EU:s lista över antal vaccinerade

Vaccineringen mot covid-19 är i full gång världen över, inte minst i EEA- och EU-länderna. Men hur står sig egentligen Sverige mot dessa europeiska länder när det kommer till den pågående coronavaccineringen?


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur många som vaccinerats i Sverige och vilka regioner som vaccinerat flest respektive minst antal personer mot corona. Samtidigt har det rapporterats om halverade vaccinleveranser till EU och att vissa europeiska länder, däribland Sverige, pausar användningen av Astra Zenecas vaccin

Så hur går det egentligen med den pågående massvaccineringen i Europa och hur står sig egentligen Sverige mot övriga EU-länder? 

Dos 1: Malta och Ungern i topp

Enligt statistik från EU-myndigheten European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) är det Malta och Ungern som vaccinerat flest med dos 1. I dessa länder har 17.6 procent respektive 15.3 procent fått sin första dos vaccin. 

Malta är det EU-land som vaccinerat flest ur sin befolkning. Foto: Wiktor Nummelin/TT

De länder som istället ligger i botten och som därmed vaccinerat minst antal personer ur sin befolkning med dos 1 är Lettland (5.1 procent) och Bulgarien (4.9 procent). 

Dos 2: Malta och Polen i topp

Malta är även det land inom EU som vaccinerat flest med dos 2 – totalt har 8.1 procent av Maltas befolkning fått sin andra dos. Därefter följer Polen, som vaccinerat 5.2 procent av sin befolkning med en andra vaccindos.

Polen är det land som vaccinerat näst flest med dos 2 ur sin befolkning. Foto: Lynne Sladky/AP/TT

På botten när det gäller dos 2 hamnar återigen Lettland och Bulgarien – som endast vaccinerat 1.2 procent respektive 1.0 procent av sin befolkning med en andra dos. 

Sverige på delad elfte plats

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Av de 30 länderna som finns med på ECDC:s lista placerar sig Sverige, som vaccinerat 9.3 procent av befolkningen med dos 1, på en delad elfte plats med Polen. 

Därmed ligger Sverige en bra bit efter de nordiska grannländerna Finland med 12.6 procent, och Danmark med 12.3 procent.

Läs mer:

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige

Därför får Sverige 3,3 miljoner färre vaccindoser än väntat

Då beräknas vaccinleveranserna öka: "Drar igång ordentligt"

/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.