USA vill ha nystart med Kuba

- 18/04/2009, 07:00 -

Obama frostar av relationen med Castro.

Enligt CNN bestod stora delar av Obamas förberedda uttalanden inför toppmötet mellan länder i Central- och Sydamerika om utsträckta händer till Kuba. Han eftersöker en nystart erfar tv-kanalen.

–Alla våra länder har rätt att följa sin egen väg, men vi har alla ett ansvar att folken i de amerikanska länderna kan sträva mot sina drömmar i demokratiska samhällen.

Obama menade att man måste komma över de decennier av misstro man har bakom sig.

– Låt mig bli tydlig med en sak: jag är inte intresserad av att tala för talandets skull. Jag tror på att vi kan röra relationen mellan USA och Kuba i en ny riktning. Jag är inte här för att prata om det förflutna. Jag är här för att prata om framtiden.

Detta är en anmärkningsvärd ändring i USA:s hållning mot Kuba. En hållning som varit mer eller mindre intakt sedan införandet av handelsembargot 1962.

Dagen innan hade Kubas president, Raul Castro, sagt på ett möte med vänsterinriktade sydamerikanska ledare att han är redo att tala med USA.

– Var än de vill, är vi redo att prata om allt, mänskliga rättigheter, pressfrihet, politiska fångar, sade Castro på torsdagen, rapporterar CNN.

Skrivet av: