USA vill ha nystart med Kuba

Obama frostar av relationen med Castro.


Enligt CNN bestod stora delar av Obamas förberedda uttalanden inför toppmötet mellan länder i Central- och Sydamerika om utsträckta händer till Kuba. Han eftersöker en nystart erfar tv-kanalen.

–Alla våra länder har rätt att följa sin egen väg, men vi har alla ett ansvar att folken i de amerikanska länderna kan sträva mot sina drömmar i demokratiska samhällen.

Obama menade att man måste komma över de decennier av misstro man har bakom sig.

– Låt mig bli tydlig med en sak: jag är inte intresserad av att tala för talandets skull. Jag tror på att vi kan röra relationen mellan USA och Kuba i en ny riktning. Jag är inte här för att prata om det förflutna. Jag är här för att prata om framtiden.

Detta är en anmärkningsvärd ändring i USA:s hållning mot Kuba. En hållning som varit mer eller mindre intakt sedan införandet av handelsembargot 1962.

Dagen innan hade Kubas president, Raul Castro, sagt på ett möte med vänsterinriktade sydamerikanska ledare att han är redo att tala med USA.

– Var än de vill, är vi redo att prata om allt, mänskliga rättigheter, pressfrihet, politiska fångar, sade Castro på torsdagen, rapporterar CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.