USA vill återuppta samtal med Kuba

Samtalen bröts av Bushregeringen 2004.


USA har erbjudit Kuba att återuppta samtalen om kubansk invandring till USA. Samtalen bröts av Bushregeringen 2004 och erbjudandet ses som ännu en signal om Barack Obamas vilja att förbättra relationerna med Havanna.

–Erbjudandet om nya samtal gjordes till kubanska diplomater i Washington på fredagen, sade utrikesdepartementets taleskvinna Heide Bronke. Hon kunde inte säga om det kommit något svar från Kuba.

Handelsblockad

Samtalen inleddes under Reaganregeringen på 1980-talet och ledde till ett avtal 1995 som syftade till att undvika en massflykt av kubanska flyktingar till USA, efter två vågor av båtflyktingar 1980 och 1994. USA och Kuba kom överens om att immigranter som uppbringades till havs av amerikansk kustbevakning skulle återbördas till Kuba. Havanna lovade samtidigt att försöka stoppa båtflyktingarna.

I gengäld gick USA med på att tillåta en viss laglig invandring genom att utfärda minst 20 000 inresevisum för kubaner varje år.

Samtalen mellan Washington och Havanna fortsatte regelbundet och den senaste omgången hölls 2003. Året därpå avbröts de ensidigt av USA när dåvarande regeringen under George W Bush ansåg att Kuba hade saboterat dem genom att vägra diskutera viktiga frågor. USA ville bland annat att Kuba skulle bevilja utresetillstånd till alla som fått visum att resa in i USA.

President Barack Obamas nya gest av närmande till Kuba väckte blandade reaktioner hos den stora gruppen kubaner som lever i USA. En del stämplade den som eftergifter mot en diktatur medan andra hyllade den som ett steg på vägen mot bättre relationer.

Obama beslöt den 13 april att lätta något på handelsblockaden mot Kuba. Det ska bli möjligt för kubaner bosatta i USA att besöka hemlandet. Dessutom blir det tillåtet att skicka penninggåvor från USA till Kuba. Likaså tillåts amerikanska telekombolag lämna anbud på licenser i Kuba.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.