Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ilska när CIA slipper åtal

Nyheter | 17/04/2009 06:40

Har använt tvivelaktiga förhörsmetoder.

PM från justitiedepartementet under Bushregimen rörande CIA:s förhörsmetoder kommer att offentliggöras. Med anledning av det har redan nuvarande presidenten Obama gjort en rad uttalanden. Framförallt rör det de hårdare metoder som tilläts efter attackerna den elfte september, och i Bushs krig mot terrorismen.

Människorättsorganisationer reagerade i går med ilska när Obamas administration meddelade att CIA-medarbetare inte kommer att åtalas för att ha använt skendräkningar och andra tvivelaktiga förhörsmetoder. Man menar att ingen ska åtalas för att ha agerat enligt i linje med vad som var acceptabelt under Bush.

Amnesty International välkomnar släppandet av dokumenten, men fördömer beslutet att inte åtala.

– Justitiedepartementet tycks erbjuda ett "slipp ut ur fängelse"-kort, till de som varit delaktiga i tortyr, menar Larry Cox, VD för Amnesty International.

– Det här är en tid för reflektion, och inte för vedergällning, menar president Obama. Han säger att han respekterar de starka åsikter och känslor som dessa frågor skapar, och medger att landet har gått igenom en mörk och smärtsam period.

– Men i en tid av stora utmaningar och oenighet tjänar man inget på att lägga skulden på något för det förflutna, menar Obama.

Cox avfärdar det argumentet.

– USA har haft gott om tid för reflektion. Obama har också sagt att USA är "ett land byggd på lagar", men lagar har bara betydelse om de följs. Vi har lagar som ska motverka tortyr, och två tredjedelar av amerikanerna är för en utredning om vad som har gjorts i deras namn. Det är inte att söka någon att lägga skulden på, det är att söka efter rättvisa som skulle ha kommit för länge sedan, säger han till CNN.

Leon Panetta, chef för CIA tillsatt av Obama, har sagt till sina anställda att han starkt kommer sätta sig emot försök att utreda eller bestraffa de som följde justitiedepartementets linje under Bush.

– Vi har nya policys nu, men faktum kvarstår att CIA's tidigare verksamhet var godkänd av vår regering vid den tiden, menar Panetta enligt CNN. Han tycker att detta är ett tillfälle för CIA att påbörja ett nytt kapitel i sin historia, rapporterar CNN.

President Obama har sagt att han inte vill kriminalisera skillnader mellan policys utarbetade av olika administrationer.

Skrivet av: