Tio år har gått sedan terrordåden i Norge.
Tio år har gått sedan terrordåden i Norge. - Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT och Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Årsdagen för terrordåden i Norge – så gick attackerna till

Den 22 juli 2011 begick Anders Behring Breivik det värsta terrordådet i Nordens historia. Nyheter24 redogör för händelseförloppet då 77 personer miste livet i två separata attacker – och rättegången som följde.


Klockan 15.26: Bilbomb detonerar i Oslo

På eftermiddagen den 22 juli 2011 parkerar den då 32-årige Anders Behring Breivik en skåpbil, innehållandes en drygt ett ton tung gödselbomb, vid regeringskvarteren i centrala Oslo. Därefter lämnar Behring Breivik platsen till fots.

Klockan 15.26 inkommer larmet om en kraftig explosion vid regeringens högkvarter. Den detonerade bomben orsakar omfattande skador på byggnader.

Förödelsen efter detonationen i regeringskvarteret. Foto: Polisen/NTB/TT

Vem som ligger bakom attacken är, fram till flera timmar senare, okänt, men man slår under kvällen fast att åtta personer omkommit och 200 personer skadats till följd av explosionen.

Klockan 17.26: Larm om skjutning på Utøya

När Behring Breivik lämnat regeringskvarteren beger han sig drygt fyra mil från Oslo till ön Utøya. Där befinner sig strax över 500 personer, varav de flesta är politiskt aktiva som deltar vid Arbeiderpartiets årliga sommarläger för ungdomar.

När 32-åringen anländer till ön lyckas han, genom att bära polisuniform och presentera sig som polis, få en större grupp människor att samlas runt honom.

Därefter tar han upp två vapen och öppnar eld mot den inte ont anande gruppen.

Huvudbyggnaden på Utøya. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

I drygt en timme rör sig Behring Breivik på ön och skjuter besinningslöst mot alla människor som kommer i hans väg. 

Flera ungdomar och lägerledare försöker gömma sig längs med stränderna eller fly ut i vattnet, men många förgäves.

En av stränderna längs med Utøya. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Totalt 69 personer kan inte undkomma terroristen och skjuts till döds, medan över 100 människor skadas, varav 55 får allvarliga skador. 

Klockan 18.34: Anders Behring Breivik grips

Det dröjer 61 minuter innan polisen, efter det första larmet om skottlossningen på Utøya, anländer till ön. Detta eftersom man tvingades vänta på en färja för att kunna ta sig till ön.

Klockan 18.34, bara nio minuter efter att polisens insatsstyrka klivit iland, grips Behring Breivik.

Rättegången inleds i Oslo 16 april 2012

Det dröjer fram till den 16 april 2012 innan rättegången mot Behring Breivik inleds i Oslo. 

Under totalt tio veckor vittnar både överlevande och anhöriga om det fruktansvärda dådet, medan en oberörd, eller till och med road, Behring Breivik istället presenterar sitt manifest och gör Hitlerhälsningar.

Anders Behring Breivik under sin rättegång. Foto: Håkon Mosvold/NTB/TT

Motivet till terrorattackerna ska ha varit att stoppa Arbeiderpartiets möjligheter att rekrytera nya, unga politiska talanger.

Behring Breivik döms till 21 års förvaring 

Efter sommaren, den 24 augusti 2012, döms Behring Breivik till förvaring i 21 år, vilket är en särskild åtgärd som gör det möjligt att frihetsberöva en person på obestämd tid.

Källa: Norska 22 juli-kommissionens slutrapport

/
/
Senaste nytt

Sju döda i attacker mot Hizbollah

Gamla gruvor kan bli batterier

Suget efter förnybar energi är stort för att klara klimatomställningen. Men när solen inte skiner och vinden inte blåser behövs sätt att lagra energin – och det har fått företag att vända blicken mot underjorden.

Man på äldreboende död efter fall från fönster

En man i 80-årsåldern har avlidit sedan han på okänt sätt tagit sig ut genom ett fönster på ett äldreboende i Eda kommun, skriver SVT Nyheter Värmland.

Kung Harald har fått en tillfällig pacemaker

Norges kung Harald har fått en tillfällig pacemaker inopererad på sjukhuset på ön Langkawi i Malaysia, skriver det norska kungahuset i en uppdatering.

S: Använd ryska pengar till Ukrainas militär

Socialdemokraterna vill att avkastningen från frysta ryska tillgångar ska användas till ammunition för Ukraina. Det är bråttom. Regeringen måste driva på, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Aneby

"Voltad bil på länsväg 971", skriver polisen på sin hemsida.