Tisdag 26 Okt
Stockholm

Talibanernas besked: Garanterar säkerhet – under sharialagar

Talibanerna höll en presskonferens om maktövertagandet på tisdagen.
Talibanerna höll en presskonferens om maktövertagandet på tisdagen. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid kallade under tisdagen till en presskonferens efter maktövertagandet i Afghanistan.
– Vi vill inte ha några fiender, sa Mujahid och garanterade säkerhet för alla internationella instanser i Afghanistan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under tisdagseftermiddagen, svensk tid, höll talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujahid en pressträff med anledning av maktövertagandet i Afghanistan.

– Vi vill inte ha några fiender och vi vill därför vara tydliga med att vi garanterar säkerheten för alla internationella organisationer och länder som är i Afghanistan, inledde Mujahid.

Samtidigt betonade talespersonen att talibanerna utvecklats de senaste 20 åren och att de just nu formar en regering.

"Kommer vara säkra under våra sharialagar"

Vid pressträffen bemötte även Mujahid omvärldens oro för kvinnors rättigheter i Afghanistan genom att säga att talibanerna garanterar kvinnliga medborgares säkerhet "inom ramen för vårt synsätt".

– Kvinnor kommer att vara säkra under våra sharialagar, sa Mujahid och uppgav också att kvinnor fortsatt kommer att få studera och arbeta.

Afghanistankännare har emellertid uppgett att denna hållning kan vara ett sätt för talibanerna att initialt vinna internationell acceptans, snarare än någonting som har förankring i verkligheten. Läs mer om det här.

Media ska få "verka fritt" i landet

Mujahid meddelade också att media skulle få "verka fritt" i Afghanistan, men betonade samtidigt att de skulle behöva förhålla sig till talibanernas islamistiska ideologi.

– Islamska värderingar bör tas med i er rapportering. Tv-program och liknande bör ha det i åtanke, sa han.

Besvarade frågor om al-Qaida

Avslutningsvis fick talespersonen frågor om talibanrörelsens relation till terrorgruppen al-Qaida. Mujahid hävdade då att de inte skulle tillåta att afghansk mark "utnyttjas mot någon eller något land i världen".

Kommentera
Kopiera länk
Dela