Kvinnor demonstrerar
Kvinnor demonstrerar för sina rättigheter i Kabul. - Foto: Wali Sabawoon/TT.

Kvinnor demonstrerar mot talibanerna i Afghanistan

Talibanerna har tagit över makten i Afghanistan och några av de som drabbas värst av detta är kvinnor och flickor. Nu protesterar flera kvinnor för sina rättigheter i huvudstaden Kabul.


Medan talibanerna håller möte om sin övergångsregering går afghanska kvinnor nu ut och demonstrerar för sina rättigheter i huvudstaden Kabul. 

"Vi som har gått igenom grymhet och förtryck är tillsammans. Vi är emot förtryck, frihet är vårt motto och vår yttrandefrihet är vår makt", ropar de bland annat, enligt P3 Nyheter. 

En av kvinnorna som demonstrerar är Zahra Karaamat, som förlorade sitt jobb som genusexpert när talibanerna tog över makten. 

– Kvinnor kommer inte vara tysta, de måste acceptera oss som en del av samhället i Afghanistan, säger hon till P3 Nyheter. 

Experten: Talibanerna begränsar kvinnors rättigheter ytterligare

Cecilia Hull Wiklund, projektledare för Afghanistanbistånd vid Folke Bernadotteakademin, har tidigare förklarat för Nyheter24 att afghanska kvinnors rättigheter har varit begränsade redan innan talibanerna tog över makten – men att situationen nu blir ännu värre.

– De tar flickor ur skolan, de tillåter inte kvinnor att komma in på sina arbetsplatser och de kräver att man beslöjar sig, förklarar Hull Wiklund.

"Låt inte talibanerna utesluta kvinnor"

Zahra Karaamats budskap till världen är att inte låta talibaner utesluta kvinnor från det offentliga livet i landet. 

– Om de ignorerar kvinnor, ber jag världen att ignorera och inte acceptera talibaner, säger hon till P3 Nyheter. 

Under fredagens demonstrationer fanns det talibaner på plats. Kvinnorna fick passera, men inte filma talibanerna, rapporterar P3 Nyheter

Bildkälla: Wali Sabawoon/TT.
/
/
Senaste nytt

Mordförsök i Södertälje

Minst 12 döda när fängelse stormades

Minst tolv människor dödades då väpnade gäng stormade det största fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince i lördags. Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut.

Kung Harald är hemma i Norge

3 timmar sedan
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

igår 22:00
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.

Skurup: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

igår 20:47
"Misstänkt inbrottstjuv gripen, Skurup.", skriver polisen på sin hemsida.