Stockholm

Kvinnor demonstrerar mot talibanerna i Afghanistan

Kvinnor demonstrerar
Kvinnor demonstrerar för sina rättigheter i Kabul. Foto: Wali Sabawoon/TT.

Talibanerna har tagit över makten i Afghanistan och några av de som drabbas värst av detta är kvinnor och flickor. Nu protesterar flera kvinnor för sina rättigheter i huvudstaden Kabul.


Läs mer

Medan talibanerna håller möte om sin övergångsregering går afghanska kvinnor nu ut och demonstrerar för sina rättigheter i huvudstaden Kabul. 

"Vi som har gått igenom grymhet och förtryck är tillsammans. Vi är emot förtryck, frihet är vårt motto och vår yttrandefrihet är vår makt", ropar de bland annat, enligt P3 Nyheter. 

En av kvinnorna som demonstrerar är Zahra Karaamat, som förlorade sitt jobb som genusexpert när talibanerna tog över makten. 

– Kvinnor kommer inte vara tysta, de måste acceptera oss som en del av samhället i Afghanistan, säger hon till P3 Nyheter. 

Experten: Talibanerna begränsar kvinnors rättigheter ytterligare

Cecilia Hull Wiklund, projektledare för Afghanistanbistånd vid Folke Bernadotteakademin, har tidigare förklarat för Nyheter24 att afghanska kvinnors rättigheter har varit begränsade redan innan talibanerna tog över makten – men att situationen nu blir ännu värre.

– De tar flickor ur skolan, de tillåter inte kvinnor att komma in på sina arbetsplatser och de kräver att man beslöjar sig, förklarar Hull Wiklund.

"Låt inte talibanerna utesluta kvinnor"

Zahra Karaamats budskap till världen är att inte låta talibaner utesluta kvinnor från det offentliga livet i landet. 

– Om de ignorerar kvinnor, ber jag världen att ignorera och inte acceptera talibaner, säger hon till P3 Nyheter. 

Under fredagens demonstrationer fanns det talibaner på plats. Kvinnorna fick passera, men inte filma talibanerna, rapporterar P3 Nyheter

Bildkälla: Wali Sabawoon/TT.
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.