Espen Andersen Bråthen
Espen Andersen Bråthen har erkänt dådet i Kongsberg. - Foto: Terje Bendiksby/TT & Skärmdump/TT.

Vännerna berättar: Så var pilbågsmannen innan dådet

37-årige Espen Andersen Bråthen har erkänt dådet i Kongsberg där fem människor mördades. Polisens misstänkta motiv bakom attacken är psykisk sjukdom. Men hur såg 37-åringens liv ut innan massmorden?


37-åriga Espen Andersen Bråthen är mannen som är misstänkt för onsdagens dåd i Kongsberg då fem människor dödades och ytterligare två skadades. 37-åringen gick till attack med pil och båge och kunde efter ungefär en halvtimme gripas av polis. 

Espen Andersen Bråthen är känd av polisen sedan tidigare och ska ha konverterat till islam och radikaliserats. Kort efter dådet erkände han handlingarna.

På fredagen uppgav norsk polis att psykisk ohälsa tros ligga bakom attacken. Polisen är samtidigt fortsatt öppna för att det kan röra sig om andra motiv, men säger att de inte tror att det rör sig om en terrorhandling.

Bildkälla: Terje Bendiksby/TT.

"Jag kommer med en varning"

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Espen Andersen Bråthen förra året dömdes till sex månader besöksförbud mot sina föräldrar, efter att han brutit sig in hos paret och hotat att döda sin pappa, enligt NRK.

37-åringen ska även ha publicerat videor på Youtube 2017 där han förklarar att han är muslim och kommer med en varning, enligt VG.

"Jag är en budbärare. Jag kommer med en varning. Är det verkligen det här som ni vill? Och till alla som vill göra upp med sig själva så är tiden inne. Bär vittne till att jag är muslim", säger pilbågsmannen i videon.

Bildkälla: Skärmdump från Espen Andersen Bråthens videoklipp/TT.

"Var karismatisk och hade många vänner" 

Men vem var 37-åringen, som nu kallas för "Pilbågsmannen", innan attacken? Enligt en barndomsvän var han en "ganska vanlig ungdom" som gillade HipHop. 

– Han var kockelev på en väldigt fin restaurang i Kongsberg och hade stor talang för att laga mat. Han var också utåtriktad, karismatisk och hade många vänner, berättar barndomsvännen för norska TV2. 

Men sedan hände något i början av 37-åringens vuxna liv. Flera vänner och personer som bodde nära honom berättar för TV2 att han "nästan alltid var ensam". 

"En slump att det blev islam" 

Enligt 37-åringens barndomsvän ska han ha konverterat till islam för ungefär tio år sedan. Men barndomsvännen tror att det var en ren slump att det blev så. 

– Som jag uppfattade det har han inte riktigt förstått vad islam är. Jag har till exempel aldrig sett honom be, säger han till TV2 och fortsätter: 

– Jag tror att det var en slump att det blev islam. Min uppfattning är att han var så sårbar och att han bara drabbades av det. Jag tror verkligen att det kunde ha varit vad som helst.

Människor hedrar offren i Kongsberg. Bildkälla: Terje Bendiksby/TT.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.