Onsdag 8 Dec
Stockholm

Mördade 190 fattiga barn – vill bli frisläppt för gott uppförande

Konstverket är gjort till minne av de 190 barn som föll offer för seriemördaren Luis Alfredo Garavito.
Konstverket är gjort till minne av de 190 barn som föll offer för seriemördaren Luis Alfredo Garavito. Foto: Colombia Police/Scott Dalton/AP/TT

Luis Alfredo Garavito, 64, utgav sig för att munk eller tiggare och lockade till sig fattiga barn. Sedan skar han halsen av dem.
Nu vill mannen som erkänt 190 mord bli frisläppt från fängelset i Colombia.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I april 1999 anklagades och greps Luis Alfredo Garavito för en våldtäkt Colombia. I förhör erkände 64-åringen då att han mördat 114 barn de senaste fem åren. Senare erkände han ytterligare 26 mord. 

Offren var mestadel fattiga barn i åldern åtta till 16 år. För att locka till sig sina offer brukade Garavito låtsas vara munk eller tiggare och erbjuda läsk eller pengar. 

Skar halsen av offren

Han skar sedan halsen av barnen, ibland efter att ha våldtagit och torterat dem. 

 Jag ber er att förlåta mig för allt jag gjort och jag kommer erkänna. Ja, jag dödade dem, och många andra, sa Garavito under ett förhör.

Mannen dömdes på över 50 åtalspunkter och har suttit inspärrad sedan dess. Under tiden i fängelse har han erkänt ytterligare 50 mord.

Ansökt om att släppas fri

I Colombia kan en fånge sitta i fängelse i max 40 år, och kan släppas fri efter halva tiden vid gott uppförande – något som Garavito nu ansökt om, skriver ABC.

Ansökan avslogs av domare, men ha har rört upp starka känslor i Colombia. 

– Jag blir upprörd bara av tanken på förslaget om att det här odjuret ska få lämna fängelset. Det är inget som det här landets regering stöttar, säger landets president Iván Duque enligt nyhetssajten.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela