Konstverket är gjort till minne av de 190 barn som föll offer för seriemördaren Luis Alfredo Garavito.
Konstverket är gjort till minne av de 190 barn som föll offer för seriemördaren Luis Alfredo Garavito. - Foto: Colombia Police/Scott Dalton/AP/TT

Mördade 190 fattiga barn – vill bli frisläppt för gott uppförande

Luis Alfredo Garavito, 64, utgav sig för att munk eller tiggare och lockade till sig fattiga barn. Sedan skar han halsen av dem.
Nu vill mannen som erkänt 190 mord bli frisläppt från fängelset i Colombia.


I april 1999 anklagades och greps Luis Alfredo Garavito för en våldtäkt Colombia. I förhör erkände 64-åringen då att han mördat 114 barn de senaste fem åren. Senare erkände han ytterligare 26 mord. 

Offren var mestadel fattiga barn i åldern åtta till 16 år. För att locka till sig sina offer brukade Garavito låtsas vara munk eller tiggare och erbjuda läsk eller pengar. 

Skar halsen av offren

Han skar sedan halsen av barnen, ibland efter att ha våldtagit och torterat dem. 

 Jag ber er att förlåta mig för allt jag gjort och jag kommer erkänna. Ja, jag dödade dem, och många andra, sa Garavito under ett förhör.

Mannen dömdes på över 50 åtalspunkter och har suttit inspärrad sedan dess. Under tiden i fängelse har han erkänt ytterligare 50 mord.

Ansökt om att släppas fri

I Colombia kan en fånge sitta i fängelse i max 40 år, och kan släppas fri efter halva tiden vid gott uppförande – något som Garavito nu ansökt om, skriver ABC.

Ansökan avslogs av domare, men ha har rört upp starka känslor i Colombia. 

– Jag blir upprörd bara av tanken på förslaget om att det här odjuret ska få lämna fängelset. Det är inget som det här landets regering stöttar, säger landets president Iván Duque enligt nyhetssajten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.