Onsdag 8 Dec
Stockholm

Syskonen Turpin hölls inspärrade av sina föräldrar i 17 år

Jordan Turpin berättar om uppväxten i "Skräckens hus".
Jordan Turpin berättar om uppväxten i "Skräckens hus". Foto: Skärmdump ABCNews/Facebook

David och Louise Turpin höll sina 13 barn inspärrade under tortyrliknande former.
2018 kunde syskonen fritas – och nu berättar två av systrarna för första gången om fångenskapen.
– Vi var så nära att dö, säger Jordan Turpin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett hus i Perris i Kalifornien höll David Allen Turpin, 60, och Louise Anna Turpin, 52, sina 13 barn i åldrarna två till 29 år inspärrade under hemska förhållanden. Det hela avslöjades 2018 när den då 17-åriga Jordan Turpin lyckades fly från sitt hem och slå larm. 

När polisen stormade familjens hus möttes de av en förskräcklig syn. Flera av barnen var fastkedjade i sina sängar, och hela syskonskaran var kraftigt undernärda och mycket smutsiga. Det nedsläckta huset stank och var fullt med sopor, läs mer om det här.

David och Louise Turpin tog gärna familjefoton där alla bar likadana kläder. Foto: Facebook

Jordan Trupin: "Var så nära döden"

I en intervju i ABC News program 20/20 berättar för första gången Jordan Turpin och hennes syster, som vill vara anonym, om uppväxten i det som kommit att kallas ”Skräckens hus” – och hur de till slut blev fria när Jordan efter flera år tog modet till sig och slog larm.

– Hela jag skakade. Jag kunde inte ringa 911. Vi var så nära döden så många gånger. Det var nu eller aldrig. Om något hände så skulle jag i alla fall dö medan jag försökte, säger hon.

Syskonen Trupin hölls fastkedjade i månader

En berättelse om en fruktansvärd uppväxt i misär växte fram. Missförhållandena började för 17 år sedan när familjen Turpin bodde i Forts Worth i Texas, men blev värre när de flyttade till Kalifornien 2010. 

Syskonen kunde hållas fastkedjade i flera månader, fick bara duscha en gång om året och fick aldrig gå till tandläkaren. De tilläts inte heller leka och fick bara ett mål mat om dagen: två mackor med jordnötssmör och korv. 

David och Louise Turpin brukade också baka paj utan att låta syskonen smaka, och köpte leksaker som barnen sedan inte fick röra. 

– Det enda jag kan beskriva det som är helvetet, säger systern.

Familjen Turpin. Foto: Facebook

Trupin-syskonen kläddes i identiska kläder

Anledningen till att fångenskap inte avslöjades, var att föräldrarna hemskolade sina barn. De lät inte heller några vänner eller släktingar besöka dem i huset, så ingen visste hur det egentligen stod till.

Om barnen väl fick lämna hemmet var de alltid klädda i identiska kläder. Det hände då och då för olika familjeutflykter. 

David och Louise Turpin gillade även att ta bilder på familjen – för att ge en så normal bild som möjligt utåt sett, läs mer om det här.

David och Louise förnyade sina löften med alla barnen som vittnen. Foto: Facebook

"Mina föräldrar tog mitt liv"

Föräldrarna erkände sig skyldiga till tortyr och misshandel av sina barn och dömdes 2019 till livstids fängelse, skriver NBC News.

Idag mår syskonen Turpin efter omständigheterna bra. Förra året hade ett syskon gått klart college och flera andra hade jobb eller studerade.

– Mina föräldrar tog ifrån mig hela mitt liv, men nu tar jag tillbaka det. Jag vill att människor som hör namnet Turpin ska tänka "wow de är starka, de är inte knäckta, de hanterar det här bra", säger systern i inslaget. 

Louise och David Turpin. Foto: Terry Pierson/The Press-Enterprise/Damian Dovarganes/AP/TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela