Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Homosexuella senegaleser frikända

- 21/04/2009, 06:15 -

Samkönat sex är olagligt i Senegal.

Nio senegaleser fick i dag sina domar upprivna av Dakars appellationsdomstol. De var alla dömda till åtta års fängelse för homosexualitet. Sex med en person av samma kön är olagligt i Senegal, men frikännandet välkomnas av FN och människorättsgrupper.

Togs mitt i akten

De unga männen hade dömts för "oanständigt beteende och onaturliga handlingar och medlemskap i en kriminell organisation". Den sista punkten kom sig av att de arbetade med upplysning om hiv och aids, skriver BBC.

De tidigare fällande domarna byggde i stor utsträckning på anonyma tips. Åklagare har också antytt att de tagits på bar gärning, alltså hittats då de hade sex med varandra. Men dessa uppgifter underkändes av appellationsdomstolen.

"Homofobi och brottsklassandet av någons sexuella läggning underblåser aidsepidemin", kommenterar Michel Sidibé, chef på FN-organet Unaids. "Jag välkomnar dagens beslut i appellationsdomstolen att dessa män ska släppas. Vi uppmanar Senegal att vidta åtgärder för att ta bort de lagar som hejdar kampen mot aids", skriver Sidibé.

Skrivet av: