Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jörg Haiders partivänner handfallna

Nyheter | 11/10/2008 10:46

En stor politiker har försvunnit, säger Heinz-Christian Strache.

Den österrikiske högerpopulistiske politikern Jörg Haider, 58 år, omkom tidigt i morse i en bilolycka. Han var på väg att fira sin mammas 90-årsdag när han av okänd anledning körde av vägen.

– För oss betyder hans död slutet på allt, säger Haiders presstalesman Stefan Petzner.

– Med hans död förlorar republikanerna en stor politiker, sa Heinz-Christian Strache, partiordförande av det nationalistiska Freedom Party, till APA, enligt CNN.

I valet 1999 gjorde Heider med sin invandrar- och EU-fientliga politik FPÖ till Österrikes näst största parti. Han förde sitt parti till regeringsmakten men fick ingen ministerpost och avgick därför som partiordförande.

År 2005 bildade han utbrytarpartiet BZÖ och blev partiledare för det. I parlamentsvalet i Österrike i slutet av september gick två högerextrema partier starkt framåt, ett av dem var Haiders BZÖ som fick elva procent av rösterna.

– Rent teoretiskt skulle det konservativa ÖVP kunna bilda en regering med de två högerpopulistiska partierna. Efter Haiders död ter sig det som helt orealistiskt. Jörg Haider var BZÖ, skriver DN.

Se intervju med Jörg Haider

TT/ Peder Broberg

Skrivet av: