Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spionattack mot hemligt USA-projekt

Nyheter | 22/04/2009 08:30

Topphemligt amerikanskt försvarsprojekt värt 2 400 miljarder kronor hackat.

Sajberspioner har brutit sig in i Pentagons datanät och laddat ned uppgifter om USA:s kommande attackflygplan, uppger amerikanska regeringstjänstmän till Wall Street Journal. Flygplanet, som går under arbetsnamnet Joint Strike Fighter, även kallad F-35, har en utvecklingsbudget på 2,4 biljoner kronor.

Inkräktarna kunde ladda ned flera terabyte, främst information rörande planets elektronik- och navigationssystem. Datasystem, som arbetar med programmet, tycks ha infiltrerats så långt tillbaka som 2007, skriver Wall Street Journal.

Amerikanska tjänstemän säger att attackerna tycks ha sitt ursprung i Kina. Pentagon ska ha spårat attackerna till kinesiska IP-adresser som använts vid tidigare attacker, men påpekar också att det kan vara svårt att spåra var attackerna sker ifrån.

Det senaste intrånget förstärker bilden av att USA är på väg in i ett krig om makten över internet mot potentiella fiender. Intrång har också gjorts på det amerikanska flygvapnets system för lufttrafik under de senaste månaderna. Liknande attacker har eskalerat under de senaste sex månaderna, skriver Wall Street Journal.

Skrivet av: