Tisdag 22 Jun
Stockholm

Svensk åtalas i USA för dataintrång

Mannen misstänkt för dataintrång på rymdstyrelsen Nasa och IT-företaget Cisco.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En 21-årig svensk har åtalats i USA misstänkt för dataintrång på rymdflygstyrelsen Nasa och IT-företaget Cisco. Brotten ska ha skett 2004, då svensken bara var 16 år gammal.

USA:s justitiedepartementet vill i tisdagens uttalande inte säga var 21-åringen befinner sig, men uppger enligt AFP att man kommer fortsätta samarbeta med svenska myndigheter i fallet.

Av allt att döma rör det sig om en svensk från Uppsala som 2007 dömdes av hovrätten till villkorlig dom för dataintrång på svenska universitet och högskolor.

Enligt pressmeddelandet från den amerikanska regeringen åtalas svensken på fem punkter för dataintrång och för att ha tillskansat sig affärshemligheter. I maj 2004 ska han ha tagit sig in i Ciscos datorer och kommit över hemliga koder. I maj och oktober samma år ska han ha hackat sig in i olika datasystem som tillhör Nasa.

Riskerar långt fängelsestraff

Maximistraffet för var och en av åtalspunkterna är tio års fängelse och böter på 250 000 dollar (nästan två miljoner kronor).

Svensken friades i tingsrätten men dömdes 2007 av hovrätten till villkorlig dom för dataintrång på svenska universitet och högskolor. Redan i samband med den svenska polisutredningen flög utredare från den amerikanska federala polisen FBI till Sverige för att förhöra Uppsalabon om misstankarna om intrången på Cisco.

– De är rätt fanatiska och hotade med att jag skulle få 20 år i ett federalt fängelse, sade hackaren då i en intervju för TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela