USA vill slå tillbaka mot spioner

Obamas administration planerar att skapa en ny militär enhet med ansvar att skydda försvarets nätverk mot hackers samt förbättra USA:s offensiv kapacitet i kommande cyperkrig, skriver Wall Street Journal. Den nya enheten ska samordna nätförsvaret mot attacker som har sitt ursprung i främst Kina och Ryssland.

Initiativet är ett svar på att antalet sofistikerade hackerattacker mot Pentagons nätverk växt rejält de senaste sex månaderna, vilket Nyheter24 rapporterat om tidigare.

Planerna är även ett led i president Obamas försvarspolitik. Han lovade redan under valkampanjen att uppgradera IT-säkerhet till en prioriterad försvarsfråga i klass med kärn- och biologiska- massförstörelsevapen. Förslaget är fortfarande föremål för debatt och ett slutgiltigt beslut från Obama väntas inom kort. Ledare för den nya enheten förväntas bli Keith Alexander bli. Alexander är just nu chef för National Security Agency, NSA, som är USA:s motsvarighet till Försvarets Radioanstalt, FRA.

Förespråkare anser att den nya enheten kommer undvika dubbelarbete hos försvarets olika enheter och bättre utnyttja militärens tekniska expertis. Men kritiska röster hörs också. En av kritikerna, Rod Beckstrom, tidigare chef för National Cyber Security Center, sa upp sig från sin tjänst förra månaden i protest. Han menade att NSA:s allt större befogenheter är ett hot mot den amerikanska demokratin, skriver Wall Street Journal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.