Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sverige lurades när Norge ratade JAS"

Nyheter | 30/08/2009 17:10

Norsk försvarsexpert rasar mot det egna landets regering.

I ett inlägg på DN Debatt skriver den norske försvarsexperten John Berg att Sverige lurades när Norge ratade Jas till förmån för amerikanska Joint Strike Fighter (JSF).

Den var den 20 november 2008 som det blev klart att Norge valt det amerikanska stridsflygplanet. Det hävdades då att det beräknade inköpspriset för 48 amerikanska Joint Strike Fighter, JSF, från Lockheed Martin skulle bli 18 miljarder norska kronor, mot 24 miljarder för 48 plan av typ Jas Gripen New Generation med vapen. Totalpriset för JSF under planets hela livstid skulle bli 145 miljarder, medan det uppgavs att Gripen skulle kosta 20 till 30 miljarder mer. Finansminister Kristin Halvorsen, ledare för Sosialistisk venstreparti, SV, sade att SV hade föredragit svenska plan men var tvungen att välja det billigaste alternativet.

John Berg hävdar i sin debattartikel att Sverige blev grundligt lurade och att det svenska flygplanet i själva verket var billigast. Det norska försvarsdepartementet dolde det faktum att priserna på Gripen och JSF jämfördes på olika grunder: i priset för Gripen ingick stödfunktionerna, men inte i priset för JSF. Han menar också att Sveriges regering borde vara mer aktiv i frågan.

Berg skriver att Sverige måste kräva en grundlig granskning av varför Norge valde bort Jas till förmån för ett sämre och dyrare amerikanskt stridsflygplan. Norges val av det amerikanska stridsflygplanet JSF framför svenska Jas är en seger för de krafter som inte önskar ett långtgående nordiskt försvarssamarbete, hävdar Berg.

Skrivet av: