Anders Behring Breiviks straff ska omprövas.
Anders Behring Breiviks straff ska omprövas. - Foto: Håkon Mosvold/NTB/TT och Lise Åserud/NTB/TT

Breivik kräver att bli frigiven – nu ska straffet omprövas

I juli 2011 genomförde Anders Behring Breivik två omfattande attentat, ett i Oslo och ett på ön Utøya, som tog 77 människoliv. Massmördaren vill nu bli frisläppt och på tisdagen ska hans straff, förvaring på obestämd tid, omprövas i norsk domstol.


Det var den 22 juli 2011 som Anders Behring Breivik genomförde ett bombdåd i centrala Oslo och en masskjutning vid Arbeiderpartiets årliga sommarläger för ungdomar på Utøya. Totalt 77 personer omkom i attentaten. Läs mer om det här. 

Breivik dömdes, den 24 augusti 2012, till längsta möjliga straff i Norge: förvaring i 21 år, vilket är en särskild åtgärd som gör det möjligt att frihetsberöva en person på obestämd tid.

Men i september 2020 krävde Breivik att bli frisläppt, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Anders Behring Breiviks straff omprövas

Sedan dess har Anders Behring Breivik skickat in en formell begäran om att hans straff, efter att ha suttit frihetsberövad i över tio år, ska omprövas – vilket alltså nu ska ske under tisdagen. 

Rättegången ska, enligt NTB, hållas i fängelset och under denna ska tre vittnen lämna utlåtanden: två personer från den norska Kriminalvården och en psykiater. 

Massmördaren har "ett längre anförande"

Även Anders Behring Breivik själv ska höras och enligt hans advokat, Øystein Storrvik, ska den dömde massmördaren ha planerat att hålla "ett längre anförande". 

Rättegången kommer att kunna följas via NTB, vilka har rätt att filma det hela, men riksåklagare Hulda Karlsdottir har begärt att Breiviks anförande inte ska omfattas av sändningen.

– Om Breiviks anförande filmas och sänds ger man honom en plattform för sitt budskap, vilket inte är önskvärt, säger hon till NTB, enligt VG, och pekar även på den börda det vore för hans offer. 

Åklagaren motsätter sig frigivning

Sedan tidigare har riksåklagaren motsatt sig en frigivning, då med hänvisning till att en psykiatriker tidigare bedömt att Anders Behring Breivik är en samhällsfara och att han, med stor sannolikhet, skulle begå nya, allvarliga, brott. 

Rättegången inleds på tisdagen och väntas ta fyra dagar. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!