IS-medlemmar har anfallit ett fängelse i nordöstra Syrien för att frita fängslade jihadister. Här är en av de stridande IS-medlemmarnas tillhörigheter, på en bild som distribuerats av de kurdiskledda SDF-styrkorna.
IS-medlemmar har anfallit ett fängelse i nordöstra Syrien för att frita fängslade jihadister. Här är en av de stridande IS-medlemmarnas tillhörigheter, på en bild som distribuerats av de kurdiskledda SDF-styrkorna. - Foto: TT

Många döda i IS största framstöt på länge

Striderna i al-Hasakah i nordöstra Syrien har pågått sedan i torsdags kväll, då en bilbomb detonerade och en styrka på omkring 100 IS-medlemmar gick till anfall. Fängelset de anföll är ett av de största där kurdiska styrkor håller misstänkta IS-extremister fängslade. Så många som 3 500 fångar uppges sitta där.


Minst 23 kurdiska soldater har dödats och närmare 40 IS-medlemmar, enligt uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som sedan länge bevakar krigföringen i Syrien från Storbritannien.

Två anfall

Flera tiotal fångar uppges ha befriats, men den i huvudsak kurdiska SDF-styrkan säger sig ha fångat in 89 flyende fångar. SDF stöds av den USA-ledda koalitionen mot IS, som enligt uppgift också har behövt gripa in i de senaste striderna, med anfall från luften.

Vid sidan av angreppet i al-Hasakah angreps en militär anläggning i östra Irak ungefär samtidigt, medan soldater där låg och sov.

Elva irakiska soldater dödades innan angriparna flydde därifrån. IS har sagt sig ligga bakom angreppet som är det blodigaste i Irak hittills i år, men det framgår inte om de två angreppen har varit koordinerade.

Sticker upp

Mindre celler inom extremiströrelsen har attackerat motståndare regelbundet i ett slags gerillakrigföring, sedan dess styrkor trycktes tillbaka och det så kallade kalifatet föll för nästan tre år sedan.

Kurdiska myndigheter har länge larmat om att de har knappa resurser för att hålla totalt omkring 12 000 IS-medlemmar från 50 olika länder i förvar i fängelser i norra Syrien.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.