Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rockad i Afghanistans regering

Nyheter | 11/10/2008 16:35

Kritiken om korruption och ineffektivitet ledde till regeringsombildning. (TT)

Afghanistans president Hamid Karzai ombildade på lördagen sin regering, av allt att döma som ett led i försöken att tysta kritiken från väst om korruption och ineffektivitet.

Våldet i Afghanistan har nått rekordnivåer i år. Regeringens västliga allierade har klagat allt ljudligare över att inkompetens och korruption inom regeringen och statsförvaltningen underblåser det väpnade upproret.

Därför väntas utnämnandet av hittillsvarande utbildningsministern Hanif Atmar till inrikesminister få beröm av västregeringarna. Han betraktas som en duglig administratör, har gått fri från korruptionsmisstankar och har nått stora framgångar med utbildningsväsendet.

Som inrikesminister får Atmar bland annat ansvar för poliskåren, som är en av de mest kritiserade institutionerna i landet.

USA har de senaste två åren satsat långt över 20 miljarder kronor på att utbilda och bygga ut den afghanska polisen i avsikt att ge kåren en nyckelroll i kampen mot talibanerna. Men verksamheten har störts av korruptionen på inrikesdepartementet, där höga tjänstemän enligt utländska diplomater kräver stora mutor för att utnämna polisbefäl. Dessa i sin tur kräver tillbaka pengarna från de vanliga polismännen varpå det blir vanliga civila afghaner som till sist får stå för kostnaderna.

Den avgående inrikesministern Zarar Ahmad Moqbel får nu ansvar för flyktingfrågor, medan ministern för parlamentsfrågor blir utbildningsminister.

Ett krux återstår: alla ministerutnämningar måste godkännas av parlamentet som domineras av före detta krigsherrar som slår vakt om sina egna intressen och den egna etniska gruppens inflytande.

Skrivet av: