Ryska försvarsdepartementet uppger att man drar tillbaka delar av styrkorna vid ukrainska gränsen.
Ryska försvarsdepartementet uppger att man drar tillbaka delar av styrkorna vid ukrainska gränsen. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ryssland drar tillbaka trupper från gränsen mot Ukraina

Delar av de ryska styrkor som befunnit sig nära den ukrainska gränsen börjar vända tillbaka till sina baser, meddelar nu Rysslands försvarsdepartement.


Enligt Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet rör det sig om styrkor från de södra och västra militärdistrikten, som har "fullföljt sitt uppdrag". 

De ska redan ha börjat lasta sina fordon för att återvända.

Dmytro Kuleba: "Har lyckats hindra Ryssland"

Beskedet tas emot väl av toppolitikerna i Ukraina.

— Vi och våra allierade har lyckats hindra Ryssland från ytterligare eskalation. Det är redan mitten av februari och vi ser att diplomati fortfarande fungerar, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Det är ännu inte känt hur många enheter som drar sig tillbaks och hur det kommer att påverka det sammanlagda antalet som finns i Ukrainas närområde.

Vladimir Putin i möte med Olaf Scholz

Budskapet som nu sprids via ryska nyhetsbyråer kommer inför tisdagens planerade möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Redan på måndagen gav kommentarer från de ryska försvars- och utrikesministrarna på måndagen visst hopp om en rysk nedtrappning.

De senaste veckornas upptrappning då runt 100 000 ryska soldater skickats till Ukrainas gräns har lett till hot om kraftiga ekonomiska sanktioner om Ryssland eskalerar konflikten. Läs vad Magdalena Andersson sagt om de ryska aggressionerna här.

Spänningarna har ökats på av ryska militärövningar nära Ukraina och i Belarus.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina

Även om det geopolitiska läget blivit allt mer spänt på sistone sträcker sig konflikten mellan Ryssland och Ukraina långt bak i tiden. Läs mer om konflikten, och hur Nato är inblandade, här.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.