Donald Trump sympatiserar med den franska presidentkandidaten Éric Zemmour.
Donald Trump sympatiserar med den franska presidentkandidaten Éric Zemmour. - Foto: Jason Fochtman/AP/TT och Michel Spingler/AP/TT

Donald Trump hejar på franska högerkandidaten Éric Zemmour

Donald Trump tycks ha gett tummen upp till en av presidentkandidaterna längst till höger i Frankrike. Kandidaten Éric Zemmour tackar och tar emot.


Donald Trump, tidigare president i USA, har talat i telefon med den radikale provokatören Éric Zemmour, meddelar den senares talesperson Guillaume Peltier

I samtalet, som ska ha varat i 40 minuter, uppges Trump ha gett flera uppmuntrande ord till Zemmour att manat honom att stå på sig i valkampen.

Donald Trump och Éric Zemmour "kämpar för samma sak"

Samtalet beskrivs som "långt och vänskapligt" från det franska lägret, där man gärna drar liknelser mellan de två politikerna.

"De kämpar båda för samma sak: Donald Trump vill att USA ska förbli USA och Éric Zemmour vill att Frankrike ska förbli Frankrike", meddelar den franske kandidatens stab.

Éric Zemmour vill ha mur runt EU

Zemmour har av medier återkommande liknats vid Trump. Han driver bland annat tesen att fransmän håller på att ersättas av invandrare, har föreslagit ett murbygge runt EU och bötfälldes så sent som för ett par veckor sedan för motsvarande hets mot folkgrupp. 

Han har också anammat en snarlik grafisk profil i sin kampanj och på souvenirer.

Éric Zemmour och Marine Le Pen jämna

Zemmour har splittrat väljarbasen längst ut på den franska högerflanken. Han och nationalistledaren Marine Le Pen, som förlorade stort mot Emmanuel Macron i den avgörande valduellen 2017, har bägge omkring 14 procents stöd i de senaste mätningarna, vilket innebär att bägge kan gå förlorande ur den första valomgången.

Le Pen har tidigare försökt få till ett möte med Donald Trump och sökt hans stöd, men har inte haft någon vidare framgång med det.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.