Prins Andrew och Virginia Giuffre har nått en förlikning.
Prins Andrew och Virginia Giuffre har nått en förlikning. - Foto: Steve Parsons/AP/TT och Bebeto Matthews/AP/TT

Sexbrottsanklagade Prins Andrew i förlikning med Virginia Giuffre

Storbritanniens prins Andrew har gjort upp med Virginia Giuffre om de anklagelser om sexuella övergrepp som hon riktat mot honom. I domstolshandlingarna uttrycker Andrew sitt stöd till offer för sexbrott.


Prins Andrew blev för en tid sedan stämd av Virginia Giuffre i ett civilrättsligt åtal i USA.

Virginia Giuffre anklagar Prins Andrew för våldtäkt

Virginia Giuffre anklagar Prins Andrew för att ha våldtagit henne 2001, när hon var 17 år gammal och reste med den sexbrottsanklagade, och numera avlidne, finansmannen Jeffrey Epstein.

Prins Andrew har tidigare försökt få fallet ogiltigförklarat, men domaren Lewis Kaplan i New York har godkänt att en rättegång kan genomföras.

Prins Andrew och Virginia Giuffre i förlikning

Parterna har nått en överenskommelse utanför domstol, skriver Virginia Giuffres advokat David Boies i ett brev till domaren i New York. I brevet säger han sig tala för båda parter, men nämner ingenting om en ekonomisk uppgörelse.

I skriftväxlingen med domstolen uppges Prins Andrew vilja donera "en omfattande summa till den målsägandes välgörenhetsorganisation".

Prins Andrew tar avstånd från Jeffrey Epstein

Prins Andrew uppges aldrig ha velat baktala Virginia Giuffre och han beklagar det hon fått utstå. Prinsen vill även ta avstånd från Jeffrey Epstein genom att "stötta kampen mot den ondskefulla sexhandeln och dess offer" genom att donera pengarna.

Uppgörelsen innebär att det civilrättsliga fallet inte kommer att tas upp inför domaren.

Prins Andrew har hela tiden nekat till anklagelserna. Inte heller i brevet till domstolen finns något erkännande om skuld.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!