Påsk

Påsken är viktigt högtid inom kristendomen som ska påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Även inom judendomen firas påsken till minne av judarnas uttåg ur Egypten.

Den kristna påskhelgen innefattar skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk.

Påskmaten går att liknas vid julbordet med undantag för påskmust och påskgodis.

På skärtorsdagen är det många barn som klär ut sig till påskkärringar och går och knackar dörr varpå de får godis. En annan tradition som har med påskgodis att göra är att gömma påskägg och sedan låta barnen leta efter dessa.

Andra saker som hör påsken till är påskris och påsklov.

Påskhelgen har inget bestämt datum utan infaller olika tider varje år, vanligtvis i april.
Visa resten ↓
30 Maj, 10:08
Under de kommande tio åren vill Danmarks regering stärka försvaret med 143 miljarder kronor, motsvarande cirka 223 miljarder svenska kronor.
2 Maj, 12:06
Bristen på ägg kvarstår. Sveriges största produktionsanläggning är fortsatt påverkad av salmonellasjukdom, vilket i sin tur gör att ägghyllorna gapar tomma i vissa livsmedelsbutiker.
17 Apr, 14:46
Sveriges största äggproducent, CA Cedergren i Småland, stoppar alla äggleveranser.
11 Apr, 14:06
Flest tv-tittare ville se vem som dolde sig i dräkten i "Masked singer" även under påskhelgen. TV4-programmet drog färre tittare än förra veckan, 1,3 miljoner."Mästarnas mästare" sågs av 1,2 miljoner.
10 Apr, 18:32
Det var ytterst nära en mäktig upphämtning.Men Djurgården höll undan och besegrade Björklöven med 5–3 och kan bli finalklart på onsdag.Det är bra jobb av samtliga i dag, en tuff tredjeperiod men vi reder ut det, säger Marcus Krüger.
10 Apr, 17:00
Det firades annandag påsk på Påskbergsvallen där Varberg tog emot Elfsborg.Men någon vidare målfest blev det inte.Matchen slutade 0–0 efter fina räddningar från David Olsson i hemmamålet.
10 Apr, 15:35
Fem personbilar har krockat på E4 utanför Salem, söder om Stockholm. Två personer uppges vara skadade. Detta har orsakat långa köer.
9 Apr, 16:16
Björklövens Alex Hutchings och Djurgårdens Lukas Vejdemo missar de två kommande semifinalerna i det hockeyallsvenska slutspelsmötet lagen emellan.
9 Apr, 12:06
Frölundas hockeylegendar Joel Lundqvist, 41, stängs av i tre matcher efter huvudtacklingen på Växjös Robert Rosén.Nu kan Lundqvists karriär mycket väl vara över.Det var väldigt tufft i går, det har varit jobbiga timmar och en jobbig natt, säger Lundqvist till Aftonbladet.
7 Apr, 09:42
Påskmust är en populär dryck som traditionellt dricks under påsken i Sverige. För mycket av den folkkära drycken kan leda till positivt utslag på alkomätaren.
7 Apr, 08:09
Hur sköter man påskliljor i kruka? Är påskliljan giftig? Hur ska man vattna? Här är de viktigaste knepen för hur du sköter din påsklilja.
6 Apr, 22:10
USA-börserna avslutade den avkortade påskveckan med en mindre uppgång. Det var främst tekniksidan som stod för de positiva tongångarna. Techbolag som Googles moderbolag Alphabet och Microsoft steg 3,8 respektive 2,6 procent.
6 Apr, 17:50
Inför helgen spenderar många pengar på mat och dryck. Nyheter24:s ekonomibloggare Mathilda Vernersson ger sina bästa spartips.
6 Apr, 17:17
Var är påskmaten billigast och dyrast? Nyheter24 jämförde priserna på matjättarna Ica, Coop och Axfood – här är resultatet.
6 Apr, 13:31
Färgglatt och kul till påsk – gör pärlplattor! Pysseldesignern Kreativa Karin ger sina bästa tips hur du får ditt pyssel att skina i påsk.
6 Apr, 11:19
Påsken 2023 är här. Nyheter24 listar aktiviteter och lekar för vuxna och barn till påsk: tipspromenad, quiz, snapsvisor, pyssel, äggjakt.
6 Apr, 06:02
Det kommer inte bara råda sol och vårväder under påskhelgen. Både snö och regn väntas, samtidigt som fler reser till nära och kära.
5 Apr, 18:18
Nyheter24 har satt ihop en lista med påsklovsaktiviteter för hela familjen. Alla aktiviteter kommer att kosta under femtio kronor.
5 Apr, 18:08
Snö och regn syntes under onsdagen på flera håll. Meteorologen Per Holmberg besvarar hur påskvädret blir där just du bor.
5 Apr, 12:09
Det är hög tid att börja fundera på en påhittig äggjakt till påsken 2023. Nyheter24 ger dig de bästa idéerna, presenttipsen och färdiga gåtorna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.