En temporär tatuering kan ge permanenta konsekvenser, varnar experter.
En temporär tatuering kan ge permanenta konsekvenser, varnar experter. - Foto: Frida Hedberg/Dusan Vranic/TT

Riskerna du måste akta dig för om du ska tatuera dig på sommaren: "Hepatit och HIV"

Sol, bad och semester kan medföra risker för de som planerar att skaffa eller ta bort en tatuering. Även temporära tatueringar kan ge allvarliga besvär. Nyheter24 har talat med Andrés Erlendsson, laseransvarig på Nya Karolinska Solnas hudklinik.


Kinesiska tecken, tribal, rosor och dödskallar – tatueringar är populärare än någonsin. Men processen och läkningen av en gaddning kan innebära risker. Inte minst under sommaren som för många innebär både sol, bad och utlandsresor. 

Därför ska du undvika sol och bad med din nya tatuering

Nytatuerad hud är känsligare för solljus. Man bör därför vara noggrann med att skydda tatuerad hud från överdriven solexponering. Även bad kan medföra komplikationer för den som är nygaddad.

– Det som kan vara speciellt jobbigt med att tatuera sig på sommaren är att man måste undvika bad och simning tills huden är helt läkt på grund av att det finns risk för infektion, säger Andrés Erlendsson, laseransvarig på Nya Karolinska Solnas mottagning för hudinflammation.

Han förklarar att en tatuering initialt bör betraktas som ett sår och att det därför är viktigt med hygienen efter tatueringen.

Se upp för temporära tatueringar på semestern

Icke permanenta tatueringar kommer även de med risker. Vissa ämnen i temporära tatueringar kan orsaka allergiska reaktioner, däribland annat svart henna.

Läkare vittnar om svåra eksem till följd av temporära tatueringar med svart henna. En 9-årig pojke hade skaffat sig en svart hennatatuering under en semester i Kroatien som resulterade i ett kliande eksem och förtjockad hud. Ett år senare kvarstod ett tydligt märke med förlust av pigment där hennatatueringen hade suttit, skriver Läkartidningen.

Här är det förbjudet att bada för dig som har tatueringar

Se upp för vissa tatueringspigment som kan ge allergiska besvär. Foto: Stella Pictures

Risker med permanenta tatueringar utomlands

– Tatueringsmetoder kan variera i olika länder, och det kan finnas skillnader i hygienstandarder som kan medföra ökade risker för infektioner, inklusive risk för hepatit och HIV, säger Andrés Erlendsson.

Han menar kvaliteten och säkerheten på tatueringsfärger som används utomlands kanske inte regleras eller övervakas lika strikt som i Sverige och EU, och detta kan medföra en ökad risk för att bläcket innehåller hälsofarliga ämnen.

Färgpigmentet på tatueringen kan också ge olika allergiska reaktioner, även på hemmaplan. Vissa pigment kan orsaka rodnad, klåda eller svullnad. Vilket är något vanligare med röda tatueringar men ovanligt vid användning av svarta och blå tatueringspigment.

Därför ska du undvika laserbehandling på sommaren

En solkräm med hög solskyddsfaktor på SPF 50 rekommenderas efter en laserbehandling. På sommaren kan det vara svårt att göra en tatueringsborttagning.

– Det som kan vara speciellt jobbigt med att göra laserbehandlingen på sommaren är att man inte får vara solbränd innan behandlingen då det ökar risken för biverkningar, säger Andrés Erlendsson.

Han råder därför antingen hög solskyddsfaktor eller att täcka området med kläder eller förband för att skydda sig från stark UV-exponering.

Till skillnad från bland annat vårt grannland Danmark är behandlingar med medicinska lasrar inte reglerade i Sverige. Det är därför viktigt att göra sig bekant med en laserklinik du överväger behandling hos. Andrés Erlendsson betonar hur viktigt det är med korrekt eftervård enligt instruktion från hudläkare för att minimera risken för komplikationer efter en laserbehandling.

Han betonar vikten av att vara noga med att följa ordinerade instruktioner från hudläkare.

– Det är avgörande för att säkerställa optimal läkning efter tatueringsborttagning.

Flera fall finns rapporterade om laserkliniker i Sverige som har anmälts på grund av bristande hygien och felbehandlingar. En klinik i Skåne blev omskriven av Sydsvenskan när en patient blev allvarligt brännskadad efter laserborttagning av hår.

Undvik därför att spontant skaffa permanenta och temporära tatueringar om du är osäker på hygienstandarden hos tatueraren. Du riskerar nämligen en lika permanent påminnelse i form av sårinfektioner och livslånga allergier.

/
/
Hud
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!