Genrebilder på narcissism.
Misstänker du att någon i din närhet är narcissist? - Foto: Pexels

Tydliga tecknet som kan avslöja en narcissist – beteendet att se upp för

En narcissist har klassiska drag som charmig och trevlig, men skrapar man lite på ytan visar sig snabbt helt andra drag. Men det finns ett kännetecken man ska hålla lite extra utkik efter, enligt psykologen Monica Emanell.


En relation med, eller till, en narcissist kan vara svår och energikrävande. Särskilt med tanke på att narcissistiska personer själva inte är medvetna om sina ofta väldigt problematiska drag.

Monica Emanell har arbetat som psykolog i över 20 år där hon under sitt yrkesliv, utöver samtal med privatpersoner, verkat mycket inom kriminalvården. Där har hon stött på en och annan narcissist, och psykopat, genom åren.

Så kan du avslöja om en person är psykopat – på humorn

Experten om att leva med en narcisisst: "Jättejobbiga att ha att göra med"

Emanell förklarar att det finns en diagnos som heter narcissistisk personlighetsstörning men de allra flesta har inte diagnosen, utan har istället så kallade narcissistiska personlighetsdrag. 

– När det gäller personlighetsstörningar är hela personligheten narcissistisk. De är jättejobbiga att ha att göra med, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– När det gäller drag kan det vara mer eller mindre. Om man lever tillsammans med en sådan person kan det vara överkomligt beroende på hur mycket det är, och hur man själv är när det gäller att sätta gränser.

Foto: Pexels

Lista över symtom: Så känner du igen en narcissist

  • Narcissister är personer som gillar att ta för sig – och misstänker du att någon är narcissist är det precis det här draget du ska vara uppmärksam på.

    – Det centrala hos narcissisten är att hen känner sig berättigad att ta för sig. Det är ett givande och tagande mellan människor, men de här personerna anser att de kan ta mer än vad som är rimligt, säger Emanell och fortsätter:

    – Får de hälften eller mindre kommer de känna sig berövade. De utgår hela tiden från att de ska få mer, de ska få ta för sig mer, få fler tjänster, få prata mer och få som de vill.

  • Narcissister är kritiska personer som gärna lägger över skulden på andra, eller riktar stark kritik mot människor i sin närhet, och har lätt för att bli arga.
  • Du som misstänker att någon är narcissist bör även vara uppmärksam på hur du mår efter att ha träffat personen i fråga.

    – Efter ett samtal med dem kan man känna sig dränerad, ledsen, misslyckad, att man själv inte har uppnått något, och tom. Om man inte mår bra efter möten med en viss person, kan man börja fundera på vad det handlar om.

Karaktärsdraget som kan avslöja en narcissist

Ett annat tydligt kännetecken, enligt Emanell, är att de ofta projicerar över sina egna känslor på andra. I exempelvis en situation där narcissisten kommer hem, och är irriterad över något annat, kommer de se till att reta upp sin närstående tills irritation uppstår – för att sedan istället kunna beskylla den andra personen att vara arg.

– De lägger över känslor på andra, det är ett centralt kännetecken som är jobbigt. De tänker inte medvetet på att de gör på det här viset. De är helt övertygade om att de har rätt, förklarar Emanell.

Monica Emanell. Foto: Privat

Går det att förändra en narcissist?

Emanell understryker att narcissisternas beteende oftast går att förändra, men det är sällan som hon under sin yrkestid stött på en som vill det. I så fall har det varit för egen vinning, exempelvis för att få tillbaka en partner som tröttnat på dem.

I privata terapier är det väldigt sällan man ser en narcissist söka hjälp. De kan blir bättre, men det vill de oftast inte för att de inte ser något fel med sitt beteende.

– Är man inte motiverad så fungerar det inte, avslutar Monica Emanell.

Här kan du läsa alla Nyheter24:s artiklar om narcissister och narcissism.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.