Mannen har dömts till 3,5 års fängelse efter att ha förvarat sin sambo i en frysbox.
Mannen har dömts till 3,5 års fängelse. - Foto: Polisen

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades

Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan.
– Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.


Det var i mars 2023 som den avlidna kvinnan hittades i en frysbox i Årjäng i Värmland. Kroppen var täckt av matvaror och ett tygstycke, och den norska kvinnan hade vid tidpunkten inte setts till på fem år. 

Brottet uppdagades i samband med att kvinnans 57-årige sambo vårdades på sjukhus efter en stroke. Han berättade då för sin bror att kvinnan var död och att hon låg i en frysbox i parets hus. 

Förvarade sambo i frysbox – döms till 3,5 års fängelse 

Mannen, även han norsk medborgare, misstänktes till en början för mord men efter obduktionen avskrevs dessa misstankar. Under rättegången förnekade mannen att han hade lagt sambon i frysen, men i polisförhör har han uppgett att kvinnan dog i cancer. Mannen har även sagt att han planerade att begrava henne på tomten tillsammans med parets hund. 

Den 11 september 2023 stod det klart att Värmlands tingsrätt fäller mannen för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Den 57-årige mannen döms till 3,5 års fängelse. 

Man förvarade sin döda sambo i frysen – döms till fängelse

Kvinnan tros ha legat i frysboxen sedan 2018. Foto: Polisen

Mannens liv innan sambon hittades i frysboxen

Kvinnan tros ha legat i frysboxen sedan 2018, och under dessa år tycks hennes sambo ha levt ett ensligt liv. I polisens förundersökning, som Nyheter24 har tagit del av, berättar mannen att det har varit “rörigt i huvudet” och att han har mått dåligt under tiden som sambons kropp legat i frysen.

– Nu när jag tänker på det här i efterhand, när jag börjar bli mig själv så är jag ledsen över att jag inte tog kontakt med polisen, jag skulle ha gjort det på en gång. Men det blev så mycket, ju mer tiden gick desto svårare blev det att komma ut med det här. Jag blev som fångad i ett nät, har mannen sagt enligt polisens förundersökning. 

I förhör har mannen fått frågan om sitt umgänge de senaste åren, efter att hans fru lades i frysboxen, och då svarat att han mest hållit sig för sig själv. 

– Nej, det är väldigt lite. Jag har pratat med (en bekant). Ingen annan. XX och jag har hållit oss för oss själva, jag är inte den typen som söker upp… Jag tycker bäst om att vara för mig själv.

– Jag har umgåtts med min bror, han har varit inne av och till. Jag har rest till honom på semester.

Frysboxen stod i ett förrådsutrymme. Foto: Polisen

Sedan sambon dog berättar mannen att han inte haft någon sysselsättning, och att han inte har haft särskilt mycket umgänge. 

– Nej. Jag är pensionär, jag har försökt att vara ute i naturen och fiska och promenera men XX ville inte vara med, hon hade inte lust och var inte intresserad. 

Kvinna låg död i frysbox i fem år – kusliga fyndet i mannens almanacka

Mannens ord om sambon i frysboxen: “Pratar med henne”

Mannen har medgett att hans sambo har dött, men har sagt att hon återuppstått och att de pratade med varandra varje dag.

– Jag har ju kontakt, jag pratar med henne många gånger. Det har jag gjort sedan hon dog, pratat med henne. Det är helt naturligt. Du har evigt liv, jag tror på uppståndelsen. Men det blev så rotigt på slutet, jag pratade med henne när hon låg i frysboxen. Jag satt och pratade, satte ut mat till henne och allt möjligt, och ordnade olika saker åt henne där hemma, har mannen sagt i polisförhör. 

– Jag tappade kontrollen över mig själv och jag tänkte bara på henne. Det blev aldrig så att jag gravlade henne, hon blev liggandes i frysen. Jag mådde värre och värre och jag orkade inte att göra rent huset längre och jag fick dölja det för grannen. 

Kvinnans kropp hittades under mat och ett tygstycke. Foto: Polisen

Ljög för anhöriga

Enligt förundersökningen har mannen även utgett sig för att vara sin sambo i meddelanden till hennes anhöriga. I dessa meddelanden ska mannen ha skrivit att hon inte vill ha någon kontakt och att hon tappat talförmågan.

En anhörig till kvinnan berättar bland annat att ingen svarat när hon ringt, eller så har mannen svarat. Mannen ska då ha sagt att hans sambo är i affären eller ute och går med hunden. 

Kvinna låg död i frysbox – sambon plockade ut hennes pension

Enligt Expressen har mannen förekommit i ett flertal domar och åtal för rattfylleri och olovlig körning under de senaste åren. Han åtalades även för ringa stöld, efter att han misstänktes för att ha snott myggmedel i en matbutik. 

Eftersom mannen inte meddelade sambons död till någon myndighet döms han för bedrägeri. Det här gjorde att norska myndigheter fortsatte att betala ut kvinnans pension, och mannen plockade olovligen ut 1,2 miljoner norska kronor under de fem åren som kvinnan låg i frysboxen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!