Tony Olsson, numera Tony Byström, dömdes för Malexandermorden men är nu villkorligt frigiven.
Tony Olsson, numera Tony Byström, dömdes för Malexandermorden men är nu villkorligt frigiven. - Foto: Fredrik Persson/TT och Claus Gertsen/TT

Malexandermördaren Tony Olsson: Rymning, fru och liv idag

Tony Olsson, numera Tony Byström, dömdes för de uppmärksammade Malexandermorden. Under sin tid i fängelset lyckades han både rymma, gifta sig och studera, innan han blev villkorligt frigiven i september 2023.


Den 28 maj 1999 rånar tre maskerade män Östgöta Enskilda bank i orten Kisa. 

Två av dem – Jackie Arklöv och Andreas Axelsson – tar sig in i lokalen med dragna vapen och lyckas komma över 2,6 miljoner kronor, samtidigt som den tredje – Tony Olsson – väntar i en stulen bil utanför banken.

När gärningsmännen flyr från platsen tar polis upp jakten och det hela slutar med att tre poliser skjuts, varav två – Olle Borén och Robert Karlström – dör. 

Malexandermorden: Det här är vad som hände

Tony Olsson dömdes för Malexandermorden

Händelsen, som inträffade utanför det lilla samhället Malexander, blir senare känt som Malexandermorden och fallet blev ett av Sveriges mest uppmärksammade.

Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson dömdes alla till livstids fängelse i januari 2000. Olsson, som greps i Costa Rica och senare utlämnades till Sverige, dömdes då för mord, mordförsök, fyra fall av grovt rån, försök till grovt rån och brott mot vapenlagen. 

Tony Olsson när han utlämnades från Costa Rica. Foto: Kent Gilbert/AP/TT

Tony Olssons rymning från anstalten Hall

Det dröjde bara några år innan Olssons namn tog plats på löpsedlarna igen – men då efter att han, natten mot onsdagen den 28 juli 2004, rymde från anstalten Hall tillsammans med tre andra interner: Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya och Daniel Maiorana

Två kvinnliga sommarvikarier, en som är anställd vid centralvakten och en vårdare, larmas om ett påstått  sjukdomsfall. Men på väg till cellen möts de av Tony Olsson beväpnad med en insmugglad pistol. 

– De blir livrädda. Bara att se en fånge komma ut från en öppen cell är fruktansvärt. När de ser vem det är och att han är beväpnad är det nära att en av kvinnorna svimmar, har en anställd vid anstalten Hall sagt, enligt Expressen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Under pistolhot tvingar Olsson de två kvinnorna att släppa ut Sansiviero, Amaya och Maiorana från isoleringsavdelningen, innan kvinnorna själva blir inlåsta i en cell och deras nycklar tas i beslag av de intagna.

Men rymlingarna stöter på problem med nycklarna på väg till centralvakten och det hela slutar med att de vänder tillbaka och tar en av kvinnorna som gisslan. Hon får då, med passerkort och koder, leda dem till centralvakten via källaren.

Väl framme har även Maiorana beväpnat sig och med två pistoler och gisslan fattar personal i centralvakten beslutet att öppna grindarna och rymningen är nu fullbordad.

Smugglat in porr, tjuvrökt och gått i kloster – så lever Jackie Arklöv i fängelse

Tony Olsson döms för nya brott

Tony Olsson och de tre andra internerna möts av medhjälpare på utsidan och i en röd Saab 9000 flyr de från anstalten. 

Polispådraget blir omfattande. Piketpoliser genomsöker närliggande fastigheter och skogen som omgärdar Hall och insatsstyrkan kallas in. 

Under dagarna som följde greps Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya och Daniel Maiorana och på morgonen den 30 juli hittades och greps även Tony Olsson i en gårdsbyggnad i närheten av anstalten. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter detta dömdes Olsson, som alltså avtjänade ett livstidsstraff för Malexandermorden, för olaga frihetsberövande, olaga tvång, olaga hot och grovt vapenbrott. 

"Tidigare utdömt fängelse skall avse även den nya brottsligheten", står som påföljd i domen, vilken Nyheter24 tagit del av. 

Tony Olsson har barn och gifte sig i fängelset

Efter rymningen uppger Tony Olsson att han fått "en frälsningsupplevelse".

– Efter det ville jag ta ansvar för mina handlingar. I dag lever jag ett kristet liv med en kristen kvinna och vi har barn, sa han i samband med att han ansökt om tidsbestämt straff år 2015, enligt SVT.

Och faktum är att Olsson, i juli år 2013, faktiskt gifte sig med kvinnan i fråga. Vigseln ägde rum i ett besöksrum på anstalten Kumla och vigselförrättare var ingen mindre än pastorn Linda Bergling, som är mamma till systrarna Magdalena och Hannah Graaf

– Jag har tystnadsplikt, men kan säga att det var väldigt kärleksfullt och en fin gudsnärvaro, sa hon till Expressen efter bröllopet. 

Linda Bergling till höger. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tony Byström i dag – blev villkorligt frigiven 2023

I november 2019 stod det klart att Tony Olsson, som under sin tid i fängelset tagit tre examina, fått sitt straff tidsbestämt till 35 år. 

"Sammantaget finner tingsrätten inte att det föreligger någon konkret eller beaktansvärd risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag som skulle kunna utgöra ett hinder mot att omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt fängelsestraff", skrev Örebro tingsrätt i det beslut som Nyheter24 tagit del av.

Dessförinnan hade Olsson hörts i ett förhör i tingsrätten, där han uppgett följande:

"Om och när han väl kommer ut kommer det självklart finnas personer som är arga på honom. Det är givetvis något han måste bemöta. Han känner sig trygg i att ha sin fru, psykologen NN samt ytterligare en psykolog utanför fängelset som kan hjälpa honom på olika sätt."

Den 2 september 2023 blev Olsson, som numera går under namnet Byström, villkorligt frigiven. 

5 svenska fångar som lyckats rymma från fängelse

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!