- Foto: Pressbild från No Ordinary Scent/Illustration av Nyheter24

Därför doftar parfymer olika på andra – experten: "Beror oftast på..."

Har du någonsin upplevt att en och samma parfym doftar annorlunda på olika personers hud? Eller att en doft känns mer eller mindre intensiv beroende på vem som bär den? Doftdesignern Sandra Kinnmark ger svar på tal till varför det händer.


En väldoftande parfym kan verkligen pigga upp tillvaron. Men vissa kan tycka att deras favoritdofter inte riktigt passar dem och klär bättre på andras hud.

Nyheter24 har pratat med Sandra Kinnmark, doftdesigner och grundare av det digitala parfymhuset No Ordinary Scent, för att reda ut vad det beror på.

Därför doftar din parfym annorlunda på dig

Enligt doftdesignern kan upplevelsen av en parfym bero på vår egna doft.

– Eftersom att alla människor har en egen individuell doft, så blandas den med parfymdoften. De flesta doftar inte så mycket av sig själva att det påverkar upplevelsen av parfymen nämnvärt. Känner du parfymdoften på håll så doftar den oftast likadant på de flesta personer.

Det här är vabbing – udda trenden som ska öka din dragningskraft

Parfymens intensitet kan variera

Hur mycket man känner av sin egen eller en annan persons parfym under dagen kan bero på flera skäl, menar Sandra Kinnmark.

– Om en parfym uppfattas som mer intensiv eller framträdande så beror det oftast på ingredienser och applicerad mängd. En parfym består oftast av topp, hjärt och basnoter. Ingredienserna i parfymen delas in i dessa kategorier efter hur länge de stannar på kroppen.

Doftdesignern säger att en parfym som innehåller flera ”tunga” ingredienser som amber, vanilj eller träiga noter kommer uppfattas som tyngre och mer intensiv.

Så vet du vilken parfym som passar dig bäst

Det kan vara svårt att ta reda på vilka dofter som klär en bäst, men Sandra Kinnmark menar att man ska försöka strunta i vad som är mainstream och att man i grund och botten vet bäst själv vad som kommer passa.

– Din hjärna och hjärta vet redan vilka dofter som får dig att må bra. Följ din känsla, med andra ord. Och våga experimentera! Bygg upp en samling likt dina kläder. Om du inte känner dig på exakt samma sätt 24/7 kan det vara en bra idé att kunna rotera mellan dofter.

Så uppfattar omgivningen din parfymdoft

Det är möjligt att du uppfattar din egen parfym som exempelvis särskilt blommig eller träig, men det kan hända att folk i din omgivning snappar upp andra noter än den du känner av mest. Sanna Kinnmark menar att detta beror på att vi alla har olika utvecklade doftsinnen.

– Vissa kan urskilja mer och andra bara specifika noter. Vissa noter kan man även vara ”doftblind” för. Det är lite som vin. Man måste testa mycket och träna för att urskilja de små detaljerna. Men generellt uppfattar de flesta doftfamiljen likadant. Det vill säga blommigt, citrus, trä och så vidare.

Ingredienserna i din parfym kan avgöra hur intensiv doften blir på din hud. Foto: Illustration av Nyheter24

Alla hjärtans dag: Här är 10 parfymer din flickvän garanterat vill ha i present

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!