Carro, Agust och Arvid är tre av deltagarna i 2023 års säsong av "Gift vid första ögonkastet"
Carro, Agust och Arvid är tre av deltagarna i 2023 års säsong. - Foto: Skärmavbild/SVT/"Gift vid första ögonkastet"

Så kommer du med i SVT:s Gift vid första ögonkastet – steg för steg: “Inte PK”

SVT:s dejtingprogram “Gift vid första ögonkastet” har sänts i hela nio säsonger. Har du någonsin varit nyfiken på hur processen innan bröllopet går till? Då har du kommit rätt! Deltagaren Arvid Stark har avslöjat för Nyheter24 hur du kommer med i programmet.


Arvid Stark, 34, är en av deltagarna i 2023 års säsong av “Gift vid första ögonkastet”, och på bästa sändningstid fick svenska folket se när han och Ida Lind, 34, gifte sig. 

Han har tidigare berättat om varför han var nära att hoppa av programmet, och om spritbråket mellan honom och Ida under parhelgen i “Gift vid första ögonkastet”

Förutom Arvid och Ida så medverkar även paren Agust Helgason, 32, och Caroline Axelsson, 32, Lina Tomikas, 37, och Alexander Sjöstrand, 40, Stina Thunberg, 31, och Fredrik Lindberg, 32. 

Arvid och Ida gifte sig i 2023 års säsong. Foto: SVT/"Gift vid första ögonkastet"

Arvid Stark från "Gift vid första ögonkastet" 2023 avslöjar – så går ansökningsprocessen till

Kanske har du tittat på programmet och blivit nyfiken kring hur själva matchningsprocessen går till. Och kanske går du till och med själv i ansökningstankar, och vill veta vad du kommer behöva göra för att komma med. Då har du kommit rätt! 

Nyheter24 frågade nämligen Arvid Stark om hur det hela gick till när han blev antagen till programmet. 

Det allra första som Arvid gjorde var att skicka in en ansökningsfilm, där han bland annat fick svara på varför han sökte till “Gift vid första ögonkastet”. Därefter var det en omfattande och gedigen process som väntade. 

– Matchningsprocessen förvånade mig utifrån vad jag tänkte sedan innan, säger Arvid. 

"Hundra procent transparens och ärlighet"

Arvid förklarar att han gick in med ett öppet sinne, och tänkte att det helt enkelt får bli som det blir. Och det första steget var att svara på en stor mängd frågor. 

– Det började med att man fick fylla i en massa frågor kring varför man söker kärleken, vem man är, preferenser, vad som är "dealbreakers" i en relation, vad man gillar och inte gillar. 

Just nu sänds säsong nio av programmet. Foto: SVT/"Gift vid första ögonkastet"

“Gift vid första ögonkastet”-deltagaren förklarar att man fick instruktionen att inte ge alltför “korrekta” svar på frågorna. 

– I de svaren så uppmanades man att svara ärligt och inte ge “PK-svar”. De här preferenserna är ju våra preferenser oavsett om det är “PK” eller inte. Så ett sorts ledord var hundra procent transparens och ärlighet i det, berättar Arvid och fortsätter: 

– Sen kom man till nästa lager som handlade om att svara på värderingsfrågor, och till slut så hamnade man i frågor kring olika situationer. 

Dessa frågor kunde handla om olika scenarion, som till exempel ett biobesök där personerna på raden framför börjar prata alldeles för högt. Arvid förklarar att man då fick välja mellan olika alternativ. Ber du dem att dämpa sig? Säger du ingenting men sitter och blir mer och mer frustrerad? Går du och hämtar personalen som ska säga till dem? 

– Utifrån det, om de tyckte att man var intressant, så blev man kallad till intervju med någon av experterna. 

Arvid Stark om första mötet med experterna i "Gift vid första ögonkastet"

Arvid berättar att han därefter träffade psykologen och parterapeuten Fredric Bohm. Detta i sig var inget nytt för Arvid som träffat psykologer och gått i terapi tidigare. 

– Jag minns att han började som en klassisk psykolog, med att ställa lite frågor och tanka av mig i 20 minuter. Han hade ju ett underlag på mig sedan innan, utifrån de frågorna jag svarat på, men egentligen visste han inte så mycket mer än så. Efter de här 20 minuterna så sa han: “Utifrån dina personlighetsdrag så kan jag se varför det går bra för dig i relationer. Men jag kan också se vad som är utmanande. Vill du veta vad jag tänker?”

Arvid och Ida har hittills haft en väldigt stark kemi. Foto: SVT/"Gift vid första ögonkastet"

"Mycket mer seriöst än jag trodde"

Arvid beskriver analysen som Fredric Bohm gjorde som “klockren”, och att han på väg därifrån ringde sin syster. 

– Då sa jag: “Wow, hela den här processen kring casting och antagning var mycket mer seriös än jag trodde, och så mycket mer jobb”. 

Därefter berättar Arvid att han hade ett samtal med sexologen Kalle Norwald där de pratade om sex och preferenser kopplade till intimitet och närhet. 

Arvid Stark: "Sen hänger det ju såklart på..."

Arvid förklarar att han blev förvånad över hur mycket arbete som faktiskt ligger bakom matchningarna, och beskriver det som att experterna verkligen går in för sitt jobb.

Vad blir då nästa steg? Enligt Arvid är det ingen garanti att man blir antagen fastän man tagit sig långt i urvalsprocessen. Det krävs nämligen också att experterna tror att de kan hitta en matchning bland de som har sökt. 

– Sen hänger det ju såklart på urvalsgruppen och vilka det är som söker. Det är ju det som skapar förutsättningarna att kunna göra en matchning. Men det är en jätteprocess som leder fram till att det blir just de här personerna som är med. 

Barn, skilsmässa och nya partners – så gick det sen för paren i "Gift vid första ögonkastet"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.