Så pratar du med din tonåring om riskerna med nakenbilder, enligt psykologen.
Så pratar du med din tonåring om riskerna med nakenbilder, enligt psykologen. - Foto: Unsplash

Psykologen svarar: Så pratar du med din tonåring om riskerna med nakenbilder

Det är inte det lättaste att prata med sin tonåring om riskerna med nakenbilder. Hur inleder man som förälder den diskussionen? Det svarar psykologen Mathias Ortlieb på.


Nakenbilder är ett känsligt ämne, inte minst om det tas upp på agendan mellan en förälder och en tonåring.

Därför kan det vara svårt att som förälder veta hur man ska ta upp ämnet, både om det skulle hända att din tonårings bilder sprids, men även i förebyggande syfte.

Nyheter24 tog kontakt med psykologen Mathias Ortlieb, för att få några tips på hur du inleder och pratar med ditt barn om riskerna.

Innan man hittar en särskild metod så behöver man normalisera sådana här ämnen, menar psykologen Mathias Ortlieb. Bildkälla: Unsplash

Så pratar du med ditt barn om riskerna med nakenbilder

Mathias Ortlieb inleder med tipset om att prata ihop dig med den andra föräldern, om en sådan finns, och lyfta temat.

– Innan man hittar en särskild metod så behöver man normalisera sådana här ämnen. Jag tror vi är ganska ovana med att prata om kroppar, intimitet och nakenbilder. Det känns som ett svårt ämne för många. Så jag vill uppmuntra föräldrar att prata om det på något sätt, både sinsemellan och med barnet är steg ett.

"Innan man hittar en särskild metod så behöver man normalisera sådana här ämnen." Bildkälla: Privat

Nakenbilder är ett fenomen av vår tid. Ortlieb påminner om att det är minst lika jobbigt för föräldern som det är för barnet att prata om sin nakna kropp. Därför kan det vara en bra idé att inleda samtalet med nakenbilder som tema, snarare än individen, och att ta upp samtalet flera gånger för att avdramatisera det.

– Man kan ställa frågan om hur barnet ser på det hela, för jag tror att föräldern lätt tar rollen av en överförmyndare, så att barnet lätt känner att hens egna röst inte hörs. Då kan man fråga "är detta något ni pratat om med kompisar eller känner du någon som fått problem på grund av det här?", tipsar Mathias Ortlieb.

Det här är riskerna med att skuldbelägga personen som tagit nakenbilder

Att introducera ämnet utan att låta skuldbeläggande är en essentiell del för att inte orsaka svårigheter för barnet i framtiden, menar Ortlieb.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man som förälder är uppmärksam på hur man uttrycker sig. Nakenbilder och sexualitet är väldigt personliga och intima ämnen. Man blir lätt påverkad om ens föräldrar har ett skuldbeläggande samtal. Senare i livet bär man med sig den upplevelsen och har svårt med sådana frågor. En öppenhet är viktigt.

Införliva ämnet nakenbilder i vardagen

Att få sin tonåring att stanna kvar i samtalet och lyssna, är tipset att vara ärlig med att man som förälder också tycker att det är ett obekvämt samtal. Ett knep att ta till är att dra paralleller till det faktum att man själv sällan eller aldrig hade sådana samtal med sina egna föräldrar.

– Man kan införliva det i vardagen, med internet och känslig information. Hur använder man mobilen och sociala medier? Om man börjar prata om det som ett mer allmänt tema så har man nog mycket vunnet om det skulle bli skarpt läge med till exempel nakenbilder, säger Ortlieb.

Man kan införliva ämnet nakenbilder i vardagen. Bildkälla: Unsplash

Så ska du inte prata med ditt barn om riskerna med nakenbilder

Vilka big no-no's finns det då när det kommer till att prata med sin tonåring om riskerna med nakenbilder? Jo, att inte skuldbelägga eller vara allt för specifik.

– Har man en situation där man säger till barnet "nu ska vi prata om dem här nakenbilderna du har tagit", blir situationen ganska jobbig och inte så produktiv om man inte pratat om det innan.

Som förälder är det bra att vara medveten om vilken skada som faktiskt kan ske om man skam- och skuldbelägger sitt barn. Får man med sig från start att man gjort fel och är en dålig person, kan barnet utveckla en destruktiv sexualitet till följd av skam. 

– Man behöver inte veta exakt hur man ska prata, det är ett krångligt ämne, och det kan man säga till sitt barn. Men att man försöker göra det så naturligt som möjligt. Om man tänker på nakenhet och sexualitet så är det ju en viktig del i människors liv, så det är konstigt att vi inte pratar mer om det.

Så ska du göra om ditt barns nakenbilder läckt

Hur agerar man som förälder om ens barns nakenbilder spridits? Mathias Ortlieb menar att det viktigaste är att, som tidigare nämnt, inte skuldbelägga. Ha istället en förståelse och ställ dig på ditt barns sida.

–  Det kan ju vara så att man gett dessa bilder till någon för att man är intresserad av personen, och så har den senare spridit vidare. Att säga att "det är inte du som gjort fel, det är inte ditt fel, det var en intim grej mellan dig och den här personen", och att sedan lyfta vem som gjort fel hela tiden egentligen. Det är ju den andra personen, inte du. På så sätt skapar man inte skuldkänslor hos personen som fått bilderna spridda.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.