Fredric Bohm har varit expert i "Gift vid första ögonkastet" i flera säsonger.
Fredric Bohm har varit expert i "Gift vid första ögonkastet" i flera säsonger. - Foto: Skärmavbild/SVT och Pexels

Så kommer du över ditt ex snabbare – experten: “Då kan du gå vidare”

Har du svårt att släppa taget om din före detta partner? Då är du långt ifrån ensam. Enligt “Gift vid första ögonkastet”-experten Fredric Bohm finns det däremot vissa sätt som gör att det är lättare att komma över ditt ex.
– Då är din hjärna klar med det och kan släppa problemen, förklarar han för Nyheter24.


Fredric Bohm är legitimerad psykolog och parterapeut, och känns även igen av många som en av experterna i SVT:s succéprogram “Gift vid första ögonkastet”. 

Bohm har jobbat som parterapeut i 20 år, och har synts i “Gift vid första ögonkastet” i hela sex säsonger. I det populära programmet matchar han ihop paren, och finns med som ett stöd under inspelningens gång. 

Då ska du bli tillsammans med ditt ex igen – parterapeutens råd

Att ha svårt att komma över ett ex är ett problem som många tampas med. Fredric Bohm har tidigare berättat för Nyheter24 hur man ska tänka om man vill bli tillsammans med sin före detta igen. 

– Frågan man på riktigt måste ställa sig är: Gör vi samma sak igen, eller är det något som har ändrats?, berättar parterapeuten. 

Här kan du läsa mer om Fredric Bohms råd kring att bli tillsammans med ett ex – och vilka frågor du MÅSTE ställa

Fredric Bohm: "Man fastnar ofta i ältande"

Men om man känner att man inte borde bli tillsammans med sitt ex igen, hur ska man då göra för att komma över personen i fråga? “Gift vid första ögonkastet”-experten har även gett sina bästa tips kring hur man lyckas gå vidare från sin före detta kärlek. 

Fredric Bohm menar att det inte finns något perfekt recept på hur man kommer över en tidigare partner, men att det finns några metoder som man kan ha i åtanke. 

– Det finns dåliga sätt och ännu sämre sätt. Hade det funnits ett perfekt sätt, då hade vi alla använt det. Då hade vi kommit över våra ex och vi hade inte mått dåligt alls eller haft ångest, berättar han och fortsätter: 

– Men det finns några saker man kan tänka på. Det ena handlar om att grubbla klart. Man fastnar ofta i ältande, något som man gör i livet i största allmänhet. 

"Det finns dåliga sätt och ännu sämre sätt", säger Bohm. Foto: Pexels

“Gift vid första ögonkastet”-experten förklarar att det faktiskt finns en anledning till varför man ältar, och att det har ett viktigt syfte. 

– Det enkla svaret på varför man ältar, varför man grubblar, är att det finns någonting man borde ha lärt sig i en situation. Det finns någon erfarenhet du borde ha med dig. Du kommer att sluta älta och sluta grubbla när du har lärt dig det du behöver lära dig om den situationen. Då är din hjärna klar med det och kan släppa problemen.

4 tecken på att ni inte är kära längre – då måste ni göra slut: "Inte bra"

"När du har svarat på de frågorna kommer du kunna gå vidare"

Bohm menar att man inte ska fly från ältandet efter ett uppbrott, då det kan vara väldigt viktigt i processen att gå vidare från en partner. 

– Man kanske börjar älta och tycker att det är så jobbigt att man slutar göra det. Sen börjar man älta igen och då är det kanske jobbigt att sluta. Tänk klart istället. Var väldigt krass mot dig själv. Ställ frågan: Vad borde jag ha lärt mig? Vad gjorde jag för fel? Varför gjorde jag det? Vad ska jag lära mig till nästa gång?, säger Fredric Bohm och tillägger: 

– När du har svarat på de frågorna, då kommer du att kunna gå vidare. 

Fredric Bohm förklarar att det finns andra sätt som många ofta tar till, men som kan innebära betydligt större risker. 

– Sen finns det ännu sämre och ännu mer riskabla strategier. Det som ofta botar hjärtesorgen är en ny kärlek. Att hitta någon ny som är bättre, säger Fredric Bohm med ett skratt. 

Därför känns din parter plötsligt motbjudande – experten: "Största misstaget..."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!