Är det ok att ha sex på första dejten?
Är det ok att ha sex på första dejten? - Foto: Isabell Höjman/TT och Charlie Riedel/TT

Efter hur många dejter kan man ligga? Så här svarar svenskarna

Match har tagit tempen på de svenska singlarnas sexliv och kan nu ge svar på: Efter hur många dejter kan man ligga?
–Vissa vill bli intima direkt, andra vill lära känna personen djupare först. Vi är olika, säger dejtingexperten Jacqueline Joo.

Sammanfattning av artikeln
  • 19kr

Det svenska folket har talat.

I undersökningen Dejtingbarometern 2023 har Match kollat hur många svenskar som tycker det är ok med sex på första dejten – och hur många som inte tycker det. Frågan som ställdes var: ”Efter hur många dejter kan man ligga?”

Fler än hälften tycker sex på första dejten är ok

57 procent av de tillfrågade singlarna tycker att det är helt okej att ha sex på första dejten. Trots det stora antalet så är det en minskning från förra året – då var det hela 67 procent av de tillfrågade som tyckte det var okej, enligt Dejtingbarometerns undersökning.

De flesta väljer ändå att vänta med sexet – endast sex procent väljer att ha samlag på första dejten. I snitt väntar 15 procent på att vara intima tills den tredje dejten. 65 procent tycker att man måste klicka på första träffen för att eventuellt ta det vidare till en andra dejt.

15 procent av singlarna i åldersgruppen 20-29 tycker att dejterna snabbt blir mer intima nu i jämförelse med tidigare. Samma siffra för åldersgruppen 30-49 är nio procent.

– Kanske har vi påverkats av att vi dejtat mindre de senaste åren till följd av social distansering och nu är mer närhetstörstande? Eller så kan vår digitala relation ha bäddat för att det känns mer naturligt när vi väl ses? säger Jacqueline Joo, dejtingexpert på Match, i ett pressmeddelande.

En generationsfråga?

Bland svenska singlar i åldrarna 20-29 är det 69 procent som det tycker det är okej att vara intim efter första dejten. I åldersgruppen 50-60 är det 42 procent som håller med om detta. 

– Att det skiftar mellan åldersgrupperna är en tydlig indikation på att det är en generationsfråga. Som singel ska du alltid göra det som känns rätt för dig, inte vad andra eller några normer anser vara rätt att göra i ett visst läge. Vissa vill bli intima direkt, andra vill lära känna personen djupare först. Båda valen är okej. Vi är olika, även när det kommer till sex, säger Joo.

sex
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!