Är du orolig för att du konsumerar för mycket porr?
Är du orolig för att du konsumerar för mycket porr? - Foto: Naina Helén Jåma/TT och Illustration/Nyheter24

Porren tar över mitt liv – vad ska jag göra? Sexologen: "Kan få stöd"

Känner du en oro kring mängden porr du tittar på? Det är inte ovanligt. I en intervju med Nyheter24 reder Tom Peters, sexolog hos RFSU, ut hur du ska gå tillväga om du känner att din porrkonsumtion är för hög och när det kan vara läge att söka professionellt stöd.


Att konsumera porr, som numera finns att tillgå genom en hel uppsjö av källor och i diverse olika former, är inte ovanligt.

Men går det att titta på "för mycket" porr? Nyheter24 frågade Tom Peters som är sexolog hos RFSU.

– Oro kring porrkonsumtion eller funderingar kring om man är beroende av porr finns hos många unga idag. Det är framförallt killar som regelbundet hör av sig till RFSU med funderingar kring ifall de tittar på för mycket porr, säger han och fortsätter:

– Frågan om vad som är för mycket är dock väldigt individuellt och det går inte att sätta en siffra på det på samma sätt som att “för mycket” sex eller onani beror på vad som är normalt för dig och hur det påverkar din vardag.

Så vet du om du är asexuell – experten: "Många varianter"

Sexologen: "Det funkar sällan"

Hur ska man då tänka och gå tillväga om man upplever att man konsumerar mer porr än man kanske egentligen känner är rimligt? Tom Peters svarar:

– Om man känner att porrtittandet tar upp för mycket tid av ens vardag eller om man inte gör det som man vill göra, som att träna eller hänga med vänner, brukar många uppleva att det har blivit för mycket. En lösning många tror ska hjälpa är att sluta helt men det funkar sällan. Istället kan du öva på att göra de saker som är viktiga för dig och samtidigt anpassa ditt porrtittande till en nivå som funkar i din vardag.

Stämmer detta in på dig?

Enligt Tom Peters kan det också vara så att en känsla av att man konsumerar för mycket porr är förenat med andra besvär.

– Många som känner att de tittar på för mycket porr har en bristande impulskontroll. Det innebär att du gör de saker du känner för på en gång och utan att tänka på eventuella konsekvenser som att du missar skolan eller blir sent till jobbet, säger sexologen och fortsätter: 

– Det är även vanligt att den som upplever att den tittar på för mycket porr har besvär av hög stressnivå, ångest eller känner sig nedstämd. Känner du att det stämmer in på dig kan du få stöd med det via vårdcentralen eller annan mottagning för psykisk hälsa.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!