Det finns svampar som sägs vara godare än kantarell.
Det finns svampar som sägs vara godare än kantarell. - Foto: Gorm Kallestad/TT/Privat

Så hittar du svampen som är godare än kantarell – experten: "Växer..."

Nyheter24 har pratat med svampexperten Theresia Lückner om svampen som är godare än kantarell och var i skogen den eftertraktade svampen trivs bäst.

Sammanfattning av artikeln
  • 19 kr

Svampsäsongen är i full gång och det finns massor med läckerheter ute i skogen. För en som inte är så van svampplockare kan det dock kännas som en djungel med alla svampar. Vilka kan man äta? Vilka är goda? Vilka är farliga?

Theresia Lückner är svampkonsulent, vilket är en person som är utbildad inom svampkunskap. Hon vet allt om svampar, hur de bör tillagas när och var man kan hitta dem och vilka som är oätliga. För Nyheter24 berättar hon om svampen som är lätt att hitta, och som är godare än kantarell.

Theresia Lückner utsedd till årets svampkonsulent

År 2021 blev Theresia Lückner utnämnd till årets svampkonsulent av Svampkonsulenternas Riksförbund. Hon håller även i egna svampkurser och driver Instagramkontot @svamptess där hon delar med sig av knep och knåp till svampplockare.

Svampen som är godare än kantarell

Enligt Theresia Lückner finns det många svampar som är godare än kantarell. En av dessa är blodriska, som även är en bra nybörjarsvamp, då de är svåra att förväxla med någon annan svamp.

– Det finns flera blodriskor men de vi oftast pratar om är granblodriska som växer med gran och tallblodriska även kallad läcker riska. De båda kan du hitta i fuktig skog såväl som på en torrare barrmatta med gran och tall, säger Theresia Lückner till Nyheter24.

Blodriskan. Foto: Privat

Blodriskan känns igen på dess saft

Blodriskan blöder med en morotsfärgad saft, vilken är en väldigt bra sak att kolla efter så man vet att man hittat rätt svamp.

– När du väl hittat vad du tror är en blodriska så dela den mitt itu, du kommer då att se den morotsfärgade vätskan.

Svampen sägs vara godare än kantarell och går att tillaga på flera sätt.

– I mitt tycke är den https://nyheter24.se/premium/mat-dryck/1164279-sa-hittar-du-svampen-som-ar-godare-an-kantarell-enligt-experten-vaxer-med-gran-och säger Theresia Lückner till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!