Semmelkladdkaka.
Semmelkladdkaka.

Här hittar du receptet på semmelkladdkaka

Denna text är hämtad från bloggen Alicias kokbok.

En mycket god variant på den vanliga semlan, semmelkladdkakan.


Vad gör om man är jätte sugen på semlor men inte hinner göra egna?

Då kan man göra en semmelkladdkaka!

Med en kopp kaffe passade den här kladdiga kakan med en härlig smak av vanilj, kardemumma och mandelmassa alldeles utmärkt istället för den traditionella semmelbullen. Men det är klart, jag föredrar nog den vanliga bullen, men av alla olika varianter på semlor just nu så hamnar den här kakan ändå högt upp på listan!

Jag hade 2 delar vanligt strösocker och 1 del muscovadosocker för att jag älskar undertonen av kola. Men det går fint att bara använda vanligt strösocker också.

Jag toppade min semmelkladdkaka med spritsad grädde just för att det ska vara grädde på en semla. Men jag kan tänka mig att en kula vaniljglass hade smakat mycket bra!

Semmelkladdkaka

Rund form på cirka 22 centimer diametern

150 gram smör

100 gram mandelmassa

2 deciliter strösocker

1 deciliter muscovadosocker

2,5 deciliter vetemjöl

1 matsked vaniljsocker

2 tesked kardemumma

1 kryddmått salt

2 stycken ägg

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.

Blanda socker, muscovadosocker, vetemjöl, vaniljsocker, salt och kardemumma i en bunke.

Knäck i äggen och riv ner mandelmassan. Häll på det smälta smöret och rör om tills det blir en jämn smet.

Smörj en form och häll i smeten. Grädda kakan mellan 10-15 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Den på bilden är gräddad i 12 minuter.

Låt kakan stå och svalna en stund innan servering. Vispa sedan upp grädde med lite florsocker i och spritsa ut på kakan.

Pudra över lite florsocker och njut av din turbosnabba semla!

/
/
/
Vill du också få ut din röst?