Viss mat och dryck passar inte på flygplanet.
Viss mat och dryck passar inte på flygplanet. - Foto: Pexels / Pexels / TT

Här är maten och drycken att alltid undvika på flygplanet

Att äta och dricka på flyget är förstås viktigt. Men det finns viss mat och dryck som är bättre att njuta av utanför flygplanet.


1. Undvik kranvatten på flyget

Dricksvatten ombord på ett flygplan kommer vanligtvis från vattentankar som kan vara svåra att hålla rena. Trots att flygbolagen rutinmässigt rengör och desinficerar vattentankarna, har det rapporterats fall där kvaliteten på kranvattnet inte har uppfyllt standarden. Det kan finnas risk för bakterier och andra mikroorganismer i kranvattnet. Kaffe och te kan i vissa fall också vara gjorda på det, vilket gör de riskabla att dricka. Beroende på flygbolag och landets regleringar kan det även finnas varierande standarder för vattenkvalitet – vissa flygbolag kan ha striktare krav än andra.

Som ett resultat av dessa potentiella renhetsproblem väljer många flygbolag och passagerare att använda flaskvatten för dricksvatten, kaffe och te.

2. Undvik gasig mat på flyget

Mat som är känd för att orsaka gasbildning kan innehålla vissa kolhydrater, fibrer, eller komplexa sockerarter som inte smälts helt i magen och tunntarmen. När dessa ämnen når tjocktarmen, bryts de ner av bakterier och producerar gas som en biprodukt. Vanliga livsmedel som kan orsaka detta inkluderar bönor, broccoli, kål, lök och kolsyrade drycker.

Att äta gasbildande mat före eller under en flygning kan ha följande effekter:

  • Förvärrad uppblåsthet: Vid den lägre lufttrycksnivån i en flygkabin kan redan existerande gaser i mag-tarmkanalen expandera och leda till ökad uppblåsthet och obehag.

  • Möjliga hälsoproblem: För individer som redan lider av vissa mag- eller tarmproblem kan konsumtionen av gasbildande mat före eller under flygningen ytterligare förvärra symtomen.

  • Sociala obehag: Gasbildning kan naturligtvis också leda till pinsamma sociala situationer ombord på ett flygplan, särskilt om kabinen är trång och det finns många passagerare i närheten.

Fascinerande resmål: 10 övergivna öar att besöka

3. Undvik stinkande mat på flyget

Illaluktande mat kan bland annat inkludera livsmedel som tonfisk, vitlök, vissa ostar och kryddade chips. Här är några anledningar till att man kanske vill undvika att äta sådana livsmedel ombord på ett flygplan:

  • Störande för andra passagerare: I det trånga utrymmet i en flygkabin kan lukter spridas snabbt och vara överväldigande för andra passagerare. Det som kan vara aptitretande för en person kan vara obehagligt eller äckligt för någon annan.

  • Möjliga allergiska reaktioner: Vissa starkt luktande livsmedel kan även utlösa allergiska reaktioner hos känsliga individer. Exponering för nötter eller skaldjur, även genom lukt, kan vara tillräckligt för att orsaka en reaktion hos någon som är mycket allergisk.

  • Påverkan på smaklökarna i höjd: Smak- och luktsinnet påverkas av hög höjd och lågt tryck i kabinen, vilket kan förändra din upplevelse av maten. Det som smakar bra på marknivå kan ha en annan smak i luften.

  • Flygbolagspolicy: Vissa flygbolag kan ha specifika regler eller rekommendationer angående typen av mat som kan konsumeras ombord. Det är alltid bäst att kolla med flygbolaget för att undvika eventuella problem.

4. Undvik nötter på flyget

Nötter, främst jordnötter, är kända för att kunna orsaka allvarliga allergiska reaktioner hos människor som är känsliga för dem. Dessa reaktioner kan vara livshotande och inkludera anafylaxi, som kräver omedelbar medicinsk behandling.

Till och med lukten eller dammpartiklar från nötter kan ibland vara tillräckligt för att utlösa en reaktion hos mycket känsliga individer. Nötter som hanteras i närhet av andra livsmedel kan också kontaminera dem med allergener, vilket ökar risken för exponering. Många flygbolag har vidtagit särskilda försiktighetsåtgärder för att minska risken för nötallergier ombord på deras flygningar. 

Nötter är ett utmärkt snack, men det kan vara bättre att äta något annat på flygplanet. 

Läs mer här:

Gratis uppgradering på flyget – så ökar du dina chanser

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!