Det kan vara väldigt spännande att besöka en övergiven ö.
Det kan vara väldigt spännande att besöka en övergiven ö. - Foto: Illustration Nyheter24

Fascinerande resmål: 10 övergivna öar att besöka

Övergivna öar kan vara både otroligt intressanta och lite läskiga att besöka. Här är tio välkända öar att upptäcka på din nästa semester.


1. Hashima Island, Japan

Även känd som Gunkanjima (slagskeppön), var den här ön en gång hem för en blomstrande kolgruveindustri. Nu är det en övergiven spökstad, full av slitna byggnader som ger en unik inblick i Japans industriella historia.

2. Poveglia, Italien

Denna lilla ö belägen i Venedigs lagun är mest känd för sin mörka historia. Den har tjänat som pestkarantänstation, mentalsjukhus och massbegravningsplats. Även om den tekniskt sett är stängd för allmänheten, finns det vissa turer som kan ordnas.

3. North Brother Island, USA

Belägen i East River i New York, var North Brother Island en gång hem för sjukhus och karantänstationer. Den är mest känd för att vara den plats där "Typhoid Mary" Mallon var i karantän. Idag är den övergiven och överväxt med vegetation.

4. Îles de Lérins, Frankrike

Även om det inte är helt övergivet, är denna ögrupp nära Cannes mest känd för sitt kloster där munkar fortfarande bor och producera vin och likör. Det finns också ruiner från romerska tider och en fästning där "Man in the Iron Mask" sägs ha varit fängslad.

5. Spinalonga, Grekland

Denna ö nära Kreta var en gång en lepra-koloni, och är nu ett populärt turistmål med välpreserverade byggnader och fantastisk utsikt över Medelhavet.

6. Ross Island, Indien

Denna ö i Andamanerna var en gång det administrativa huvudkontoret för den brittiska koloniregimen. Nu är den övergiven och överväxt av skog, men ruinerna av byggnader som kyrkan och chefsbostaden är fortfarande synliga.

7. McNabs Island, Kanada

Belägen i Halifax Harbour, Nova Scotia, har denna ö varit hem för militära fästningar, ett pesthus och privata hem. Nu är det en park med många vandringsleder, gamla byggnader och fästningar att utforska.

8. Hirta, St Kilda, Skottland

Denna ö, den största i St Kilda-arkipelagen, var bebodd i tusentals år innan den slutligen övergavs 1930. Nu är den ett världsarv och en nationalpark, känd för sin otroliga natur och fågelliv.

9. Fort Carroll, USA

Denna konstgjorda ö i Chesapeake Bay nära Baltimore var en gång en militär anläggning under det amerikanska inbördeskriget. Nu är det övergivet och till största delen överväxt av vegetation.

10. An Blascaod Mór, Irland

Denna ö var en gång hem till en blomstrande irländsk-språkig gemenskap. På grund av svårigheterna med avlägsenhet övergavs den slutligen på 1950-talet. Idag kan besökare utforska de övergivna stenhusen och njuta av den vilda skönheten i landskapet.

Läs mer här:

Upplev friheten – 9 tips när du reser ensam

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!