Onsdag 30 Nov
Stockholm

Sergels Torg

Sergels Torg är ett torg mitt i centrala Stockholm, vars nedre del som ligger under den gamla bebyggelsens marknivå i folkmun kallas ‘’Plattan’’ och är målad i ett stort svartvitt triangelmönster.


Torget är västerut avgränsat av Drottninggatan, norrut av Klarabergsgatan och den sydligaste av de fem Hötorgsskraporna och Hötorgscity, av Kulturhuset söderut och av en cirkulationsplats där Klarabergsgatan, Sveavägen och Hamngatan möts österut.


En av de stora entréerna till T-centralen, central för Stockholms tunnelbana, ligger vid torgets västra sida, vid den östra sidan ligger bankpalatset Hästskon 12. Sergels torg ingår sedan år 2000 i en miljö av riksintresse för kulturmiljövården.


Namngivningen av torget var en fråga som beslutsfattare och allmänheten engagerade sig i under en lång tid. Det tog 32 år att planera torget och ytterligare sju år för bygget av det. I början kallades torget för Sveaplatsen. Då det kunde blandas ihop med Sveaplan ägnades en flera års diskussion för namnförslagen Malmtorget och Klara torg. Stadsfullmäktige beslöt efter ett namnförslag från Evert Taube att platsen skulle heta Sergels torg.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.