4 anledningar till att The Handmaid's Tale​ är så viktig i dagens samhälle

När serien släpptes var det som en explosion på sociala medier och även säsong två har gjort succé. Vi listar fyra anledningar till varför The Handmaid's Tale​​ inte bara är en av de mest spännande serierna just nu – utan också en av de viktigaste.


Alla pratar om The Handmaid's Tale som du kan streama på HBO Nordic. Serien är baserad på en cirka 30 år gammal roman skriven av den prisbelönta författaren Margaret Atwood. 

Handlingen utspelar sig i Gilead, ett totalitärt framtidssamhälle i vad som tidigare varit USA. Samhället har blivit förstört av miljöförstöring och krig och befolkningen är hårt styrd av staten. Särskilt kvinnorna är extremt förtryckta.

Även fast det är fiktion finns det skrämmande likheter med det som händer i vår värld idag – och viktiga budskap för oss alla att ta med oss. 

1. Den visar hur viktigt det är att ta klimatförstörelse på allvar

The Handmaid's Tale finns att se hos HBO Nordic.

En av de saker serien skildrar är de läskiga konsekvenserna av miljöförstörelse. I serien har det gått så långt att majoriteten av befolkningen har blivit sterila efter många år av föroreningar.

Staten i Handmaid's Tale ”löser” detta genom att tvinga fertila kvinnor att bli barnaföderskor. De kläs i rött och har som enda uppgift att, under hemska förhållanden, föda barn åt de rika.

2. Den lär oss att inte ta den rådande friheten för givet

Elisabeth Moss i huvudrollen, se mer här hos HBO Nordic.

Många som recenserat serien menar att den kan ses som en varning för vilka som sitter vid makten och vad de gör med den. En del av idéerna i serien kommer faktiskt från kulturer och samhällen som redan existerar. 

Kvinnor förbjuds att utbilda sig, jobba och bestämma över sin egen kropp. Staten förbjuder homosexualitet och sex utanför äktenskapet – och genom propaganda lyckas man få delar av befolkningen att hålla med om att priset för ett fritt och öppet samhälle är för högt.

3. Den visar vad som hade hänt om bibelcitat blivit lag

Här kan du läsa och se mer av The Handmaid's Tale.

I serien har bibelcitat upphöjts till lagar, och det blir till exempel olagligt att göra abort och att skilja sig. Barn som föds utanför äktenskap blir hämtade av regimen och adopteras bort.

Den kvinnliga huvudrollen Offred, ses efter de nya lagarna, som en syndig kvinna vars enda uppgift är att föda barn åt de äkta fruarna. Detta sker genom återkommande våldtäkter (så kallade "ceremonier"), som man rättfärdigar genom just utdrag ur bibeln. 

4. Serien är en uppmaning till feminism – och att vara vaksam

The Handmaid's Tale säsong 1-2 kan du se här.

The Handmaid’s Tale sätter fokus på att även det mest utvecklade samhället kan backa tillbaka flera hundra år i värderingar om man har fel personer vid makten. Det gäller att vi själva är uppmärksamma på vad som händer runt omkring oss, och värnar om våra och andra människors rättigheter. 

Huvudpersonen Offred varnar genom att säga: ”Förändringar sker inte på en gång. I ett gradvis uppvärmt badkar kokas du ihjäl innan du har märkt det själv.” 

Serien hittar du hos HBO Nordic, där du som signar upp dig nu får en månad av serietittande gratis.

HBO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu har Euphoria premiär – producenten bakom nya serien är Drake

14 Jun 2019, 14:29

Allt om Big Little Lies säsong 2 – och recap av första säsongen

7 Jun 2019, 09:26
Som om det inte var nog med stjärnor i rollistan gör även Meryl Streep entré i andra säsongen av den hyllade serien. Vi kan knappt bärga oss! Här är allt du behöver veta inför säsong två av Big Little Lies.

Nu kommer säsong 3 av The Handmaid’s Tale – därför är serien mer aktuell än någonsin

4 Jun 2019, 17:28
Den 6 juni kommer äntligen den tredje säsongen av The Handmaid's Tale till HBO Nordic och i en tid då kvinnors rättigheter inskränks känns serien mer aktuell än någonsin.

Svenskregisserade Chernobyl gör succé – se serien om katastrofen här

22 Maj 2019, 18:08
Den nya dramaserien om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl har hyllats av kritikerna – och vetskapen om att det hänt på riktigt gör serien om möjligt än mer skrämmande att titta på.

Här är allt vi vet om Game of Thrones: The Last Watch

22 Maj 2019, 18:08
Game of Thrones avslut lämnar ett stort tomrum i serievärlden. För dig med separationsångest kommer nu en dokumentärfilm där vi får följa med bakom kulisserna.

8 sjukt spännande serier – som är baserade på sanna historier

8 Maj 2019, 14:59
Klappar ditt hjärta också lite extra för serier och filmer med taglinen "Based on a true story"? Här har vi listat 8 riktigt fascinerande serier som är baserade på verkliga händelser.