Tisdag 16 Aug
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med HBO Nordic

4 anledningar till att The Handmaid's Tale​ är så viktig i dagens samhälle

När serien släpptes var det som en explosion på sociala medier och även säsong två har gjort succé. Vi listar fyra anledningar till varför The Handmaid's Tale​​ inte bara är en av de mest spännande serierna just nu – utan också en av de viktigaste.

Kopiera länk
Dela

Alla pratar om The Handmaid's Tale som du kan streama på HBO Nordic. Serien är baserad på en cirka 30 år gammal roman skriven av den prisbelönta författaren Margaret Atwood. 

Handlingen utspelar sig i Gilead, ett totalitärt framtidssamhälle i vad som tidigare varit USA. Samhället har blivit förstört av miljöförstöring och krig och befolkningen är hårt styrd av staten. Särskilt kvinnorna är extremt förtryckta.

Även fast det är fiktion finns det skrämmande likheter med det som händer i vår värld idag – och viktiga budskap för oss alla att ta med oss. 

1. Den visar hur viktigt det är att ta klimatförstörelse på allvar

The Handmaid's Tale finns att se hos HBO Nordic.

En av de saker serien skildrar är de läskiga konsekvenserna av miljöförstörelse. I serien har det gått så långt att majoriteten av befolkningen har blivit sterila efter många år av föroreningar.

Staten i Handmaid's Tale ”löser” detta genom att tvinga fertila kvinnor att bli barnaföderskor. De kläs i rött och har som enda uppgift att, under hemska förhållanden, föda barn åt de rika.

2. Den lär oss att inte ta den rådande friheten för givet

Elisabeth Moss i huvudrollen, se mer här hos HBO Nordic.

Många som recenserat serien menar att den kan ses som en varning för vilka som sitter vid makten och vad de gör med den. En del av idéerna i serien kommer faktiskt från kulturer och samhällen som redan existerar. 

Kvinnor förbjuds att utbilda sig, jobba och bestämma över sin egen kropp. Staten förbjuder homosexualitet och sex utanför äktenskapet – och genom propaganda lyckas man få delar av befolkningen att hålla med om att priset för ett fritt och öppet samhälle är för högt.

3. Den visar vad som hade hänt om bibelcitat blivit lag

Här kan du läsa och se mer av The Handmaid's Tale.

I serien har bibelcitat upphöjts till lagar, och det blir till exempel olagligt att göra abort och att skilja sig. Barn som föds utanför äktenskap blir hämtade av regimen och adopteras bort.

Den kvinnliga huvudrollen Offred, ses efter de nya lagarna, som en syndig kvinna vars enda uppgift är att föda barn åt de äkta fruarna. Detta sker genom återkommande våldtäkter (så kallade "ceremonier"), som man rättfärdigar genom just utdrag ur bibeln. 

4. Serien är en uppmaning till feminism – och att vara vaksam

The Handmaid's Tale säsong 1-2 kan du se här.

The Handmaid’s Tale sätter fokus på att även det mest utvecklade samhället kan backa tillbaka flera hundra år i värderingar om man har fel personer vid makten. Det gäller att vi själva är uppmärksamma på vad som händer runt omkring oss, och värnar om våra och andra människors rättigheter. 

Huvudpersonen Offred varnar genom att säga: ”Förändringar sker inte på en gång. I ett gradvis uppvärmt badkar kokas du ihjäl innan du har märkt det själv.” 

Serien hittar du hos HBO Nordic, där du som signar upp dig nu får en månad av serietittande gratis.

Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.