Tisdag 16 Aug
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med HBO Nordic

Här är serien som tar dig med till världens farligaste platser

Letar du efter en ny serie att kolla på i höst? Då har vi det bästa tipset. Spana in dokumentärserien som bjuder på spännande berättelser från intressanta platser – allt från Nordkorea till rymden!

Kopiera länk
Dela

Serien som utforskar både skolskjutningar och smältande polarisar heter VICE och finns att se hos HBO Nordic – där du just nu får en helt månad gratis när du signar upp dig. 

Här är några av de ämnen som serien utforskar:

1. Är vi ensamma i universum?

Det försöker kärnfysikern Taylor Wilson ta reda på i avsnittet A Kurdish State & Out of Space. Han besöker bland annat en pastor som är med i ett projekt som analyserar signaler från världens största radioteleskop. Signaler från rymden som de tror kan leda till upptäckten av liv. 

Han träffar även astronomen Frank Drake, som tagit fram en ekvation som kan användas för att uppskatta hur många civilisationer det finns i galaxen. "Det kan finnas många fler beboeliga planeter än vi trodde", berättar Drake. 

2. Att växa upp innanför murarna

I ett annat avsnitt undersöker VICE hur det är innanför murarna i USA:s ungdomsfängelser. Vissa av de intagna hamnade i systemet redan när de var i tioårsåldern. Deras brottsliga bana har bit för bit trappats upp, och en del har redan som tonåringar dömts till långa straff.

USA är det land i världen som har högst andel minderåriga i fängelse. Psykologen Larry Steinberg får frågan om vad det kan bero på. Han förklarar att en anledning är att "vanligt ungdomsbeteende" bestraffas. Det medför problem, eftersom ungdomar som straffats rättsligt löper 38 gånger större risk att begå brott som vuxna. 

Se avsnittet Raised in the system här.

3. Livet i Syrien efter IS 

Hur är livet idag i staden Raqqa i Syrien, IS tidigare huvudfäste? VICE reporter rapporterar från en stad med tusentals minor utspridda. Hela 80 procent av staden blev obeboelig efter kriget. 

Många av människorna förlorade inte bara sina hus, utan saknar även familjemedlemmar som tillfångatagits av IS – familjemedlemmar som de inte vet lever eller är döda. Här kan du se avsnittet.

4. Drogkrisen i USA

Det utbredda missbruket av opioider, alltså droger som heroin och smärtstillande mediciner som OxyContin, är en av de värsta hälsokriserna i USA någonsin. Tiotusentals människor dör av överdoser varje år och det föds till och med bebisar som redan är beroende. I avsnittet Opioid Generation & Hindustan åker VICE reporter till West Virginia, en av staterna där missbruket är som värst. Se det här.

Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.