Den obefintliga mödomen

- 24/09/2010, 12:12 -
Ordet slidkrans lanserades 2008 av rfsu.

Ordet slidkrans lanserades 2008 av rfsu.

sxc.hu

Kan man verkligen spräcka mödomshinnan? Blöder alla första gången? Sex & Blandat slår hål på myterna och reder ut begreppen kring slidkransen. Ja, den heter faktiskt så.

Vad mödomshinnan egentligen är och vad som händer med den allra första gången man har sex är en fråga som alltför ofta ger upphov till förvirring och en hel drös av myter och felaktiga fakta kring slidkransen, som är det korrekta ordet att använda härjar fritt. Detta vill Sex och Blandat givetvis ändra på och därför ska vi i den här artikeln reda ut ett och annat rörande den mytomspunna mödomen.

Slidkransen sitter en till ett par centimeter in i slidan och alltså varken långt in eller precis vid slidmynningen likt en hinna. Eftersom slidkransen består av slemhinneveck är den hos nästan alla tänjbar och elastisk. Det förekommer, även om det är ovanligt, att slemhinnevecken täcker hela slidmynningen och i dessa fall kan en gynekolog hjälpa till att öppna slidkransen så att man utan problem kan ha penetrerande sex, föra in en tampong och för att mensblodet med enkelhet ska kunna rinna ut.

Slidkransen kan också dra ihop sig igen, men det sker nästan bara på äldre kvinnor som passerat klimakteriet, inte fött barn vaginalt och inte har regelbundet (penetrerande) sex. Men samma sak gäller för dem, att låta en gynekolog fixa problemet likt ovan om så önskas. Om du har försökt att penetrera slidan utan att lyckas, kan det även här vara läge att be en gynekolog undersöka dig för att se om din slidkrans är för täckande.

Att "spräcka mödomshinnan" är ett uttryck som grundar sig på myten om just den där täckande hinnan, som faktiskt inte finns. Detta antagande bidrar också till en föreställning om att det ska göra mycket ont och att man kommer att blöda första gången slidan penetreras, antingen genom onani, införandet av tampong eller vid penetrerande sex och detta stämmer alltså inte riktigt. Vad som kan hända vid den allra första penetreringen av slidan är att en del tjejer (oftast dem med en lite tjockare slidkrans) kan uppleva en svidande smärta och även i vissa fall, blöda litegrann. Detta sker dock inte för att slidkransen är för trång, vilket också är en ofta förekommande tanke, utan snarare på grund av att tjejen inte har varit tillräckligt sexuellt upphetsad utan spänd, nervös och för torr. Då kan nämligen små sprickor i slidkransen uppkomma och detta kan kännas obehagligt. Det är därför det är så viktigt att man alltid innan, oavsett ifall det är första eller hundrade gången man penetreras, är ordentligt tänd och våt.

En välkänd myt är att slidkransen kan spricka när man till exempel rider eller cyklar men efter att ha läst så här långt vet vi ju att det inte kan hända eftersom det inte finns någon hinna att spräcka vid exempelvis fysisk aktivitet. Inte heller kan någon se ifall du har haft sex (av vilket slag som helst), varken en gynekolog eller sexpartner.

Ordet oskuld är något som inte sällan nämns i samband med mödomen och “förlorandet” av denna. Att vara oskuld är ett ytterst tvetydigt och framförallt individuellt begrepp som dock de flesta förknippar med att ännu inte ha haft vaginalt sex, vilket om inte annat är ett antagande om att enbart heterosexuella har sex och detta stämmer ju inte alls. Även en homosexuell tjej eller kille går givetvis från att vara oskuld till att ha sexdebuterat någon gång så om du är oskuld eller inte är någonting som bara du själv kan avgöra.

Tyvärr lever en del kvinnor med krav på sig att de ska ha en intakt, orörd “mödomshinna” när de gifter sig, som ett bevis på att de inte har haft sex med någon innan giftemålet. I extremt få fall utförs därför en operation under vilken man fäster ett par stygn på vardera sidan om slidkransen. Tanken med detta är att stygnen ska hinna ramla av innan bröllopet och inte ska kunna upptäckas av någon annan. Man hoppas i dessa fall på att få se en droppe blod vid det senare samlaget, en droppe bevis så att säga. Denna operation är emellertid mycket onödig, dels för att den bidrar till att upprätthålla en fördomsfull syn på kvinnan och hennes sexualtitet och dels för att den inte alls lämnar några garantier för blödning vid nästa penetration. Sist men inte minst, går det faktiskt inte att sy dit en hinna, det vill säga att återskapa något som aldrig funnits, skriver RFSU.