Söndag 28 Nov
Stockholm

Intervju: Welcome to the Darkside

Welcome to the Darkside.
1 av 2
Welcome to the Darkside. Foto: darkside.se
Välj att visa sidan med diskret layout om du är blyg.
2 av 2
Välj att visa sidan med diskret layout om du är blyg. Foto: Darkside.se

"Du kan vara en sadomasochistisk bibliotekarie in-the-closet, en sällskapssökande lädermaster, en löpandebandarbetare som drömmer om en värld i latex, en bakelitglasöginprydd furryakademiker, en nyligen bondagefrälst dragking, en queer puppygirl."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Smått och gott

Darkside har funnits sen årsskiftet 2003/2004 och har i nuläget drygt 50 000 medlemmar av alla kön och åldrar. Sajten drivs helt ideellt.

Att bli medlem på Darkside är konstandsfritt och du registrerar dig enkelt och snabbt via hemsidan.

Ovanstående meningar finns att läsa på Darksides egen introduktionssida och man förstår snabbt att detta är en sajt dit alla är välkomna, oavsett kön, ålder och sexuell läggning. Darkside är communityt för dig med en fetisch eller för all del, flera.

Sajten kan vid första anblick se en aning skrämmande och avslöjande ut men oroa dig inte, under den sedvanliga "kom ihåg mig-knappen" på inloggningssidan finns här nämligen även en för "diskret layout". Sex & Blandat blev nyfikna på vad som döljer sig bakom den sajt som frivilligt kallar sig för den mörka sidan och tog därför ett snack med Darksides grundare David.

 

Kort och gott, vad innebär det egentligen att ha en fetisch?

– Att ha en fetisch innebär att man har förmåga att kunna framkalla känslor av intimitet, välmående, kärlek eller upphetsning genom något objekt. Det kan vara något man kan ha på sig, som läderkläder, eller något man kan vidröra och hantera, som ballonger. Det finns ungefär lika många fetischobjekt som man kan tänka sig.

På Darkside talas det även om “kinks”, vad är detta och vad är det för skillnad på att ha en fetisch och att bara gilla lite kinky sex?

– Vilket begrepp man identifierar sig med, fetischist, kinky eller kanske båda två, beror mycket på vem man frågar. Fetischism handlar ju om att man har ett särskilt objekt som är tämligen centralt för ens upplevelser. Medans ordet “kinky” är lite mer generellt och snarare beskriver att man tycker om något som går utöver det vanliga. Det är alltid en själv som bestämmer om man vill kalla sig fetischist, kinky eller ingetdera.

Är det en speciell typ av människor som är fetischister?

– Det finns människor från alla samhällsgrupper och klasser som är fetischister. Man kan inte se på någon om denne är fetischist. Det kan vara kassörskan på ICA, grannen, ens kusin eller jobbarkompis.

Kan man upptäcka och/eller framkalla en fetisch/kink eller är det någonting man föds med?

– Frågan om vad som är medfött tangerar mångas livsfilosofi om “hur man är” och debatteras ofta, inte bara när det gäller fetischism. Det man kan säga är att många upptäcker sina fetischsidor redan som unga, i tonåren eller barndomen. Men många med öppet sinne verkar kunna få upp ögonen för det njutningsfulla i fetisch- och kinky sex oavsett ålder.

Vilka är de absolut vanligaste fetischerna/kinksen och vill du beskriva dem kort?

– Det vanligaste fetischerna är material som lack och läder. Andra vanliga kinks är bondage, som betyder att man tycker det är spännande att binda fast och begränsa rörelseförmåga, och lätt eggande smisk. De uttrycken återfinns ofta i populärkulturen. Bläddra i ett modemagasin, kolla på videofilmsannonser eller se en Madonnavideo så dyker det snabbt upp blanka kläder och kanske någon ridpiska. Många tycker om att se sin partner i läderunderkläder eller att leka med ögonbindlar eller rosafluffiga handbojor vid speciella tillfällen utan att för den sakens skull ha en tanke på att kalla sig fetischist, eftersom de uttrycken har blivit så normaliserade.

Vilken är den mest udda fetischen du har stött på?

– Det finns många fetischer som vid första anblick kan verka exotiska. Men när man pratar om dem och tittar närmare på drivkrafterna och upplevelserna så tycker jag ofta att man upptäcker att de bakomliggande känslorna är sådana som även en utomstående kan relatera ganska väl till. Ett par av de som kan verka ganska exotiska är de clownfetischister som gärna sitter i tårtor och de ballongfetischister som helst spenderar fredagkvällen inuti stora uppblåsbara gummibollar.

Om Darkside skriver ni “Darkside är ett community för frisinnad sexualitet” och “detta är oasen för oss som insett vilka ofantliga källor till välbefinnande och personlig utveckling som finns även utanför mainstreamen.” Betyder det att alla är välkomna att bli medlem eller finns det någon typ av fetisch/sexuell läggning som ni tar direkt avstånd ifrån?

– Darkside handlar om de konstruktiva sexualiteter som utövas sunt, säkert och med samtycke. Om det stämmer in på en så är man jättevälkommen precis som man är. Man behöver inte definiera sig som fetischist eller något liknande, inte heller behöver man ha utövat något. Det viktiga är att man är en vän av vår kultur.

Gällande BDSM. Stämmer det att den undergivne i en sådan relation är helt utan makt och att den dominante får göra precis vad den vill?

– Nej, det stämmer inte alls. Även om en BDSM-utlevnad kan se ut som att någon som tar sig friheter med en annan på ett ensidigt vis, så är det alltid ett spel som är regisserat av båda parter. Utövandet kommer av att båda parter aktivt har valt sina roller för att de känns spännande och ger upphov till positiva känslor. Ibland kan det vara spännande att i en lek kunna få säga “nej, nej” fast man egentligen menar “ja”. För en oinsatt kanske det kan vara förvirrande. Men då får man komma ihåg att de inblandade har kommit överrens om att använda andra ord, så kallade stoppord, för att kommunicera hur man vill styra leken. Efteråt kan man gärna kramas och känna lycka över att ha upplevt en fin närhet.

Hur talar man på bästa sätt om för sin partner att man har en fetisch eller speciell kink?

– Det är viktigt att kommunicera mycket, för det är i osäkerheten som fördomar kan frodas. När man är väldigt inne i en fetisch är det lätt att tänka att saker och ting är underförstådda, men det stämmer inte alltid. Se till att prata fortlöpande för att undvika missförstånd. Man ska också komma ihåg att inte beskriva sitt intresse i negativa termer, för det smittar av sig på den andres uppfattning. För till syvende och sist är det ju en värld av positiva upplevelser man vill dela med sig av.

Vad görs i Sverige redan nu och hur kan man i framtiden jobba för att öka folks förståelse för olika sexuella uttryck?

– Det har varit ganska tyst kring sexuella uttryck som inte är heteronormativa eller hör till det klassiska HBT-området. Men som tur är börjar det röra på sig. Först och främst måste man skapa medvetande om frågorna och se till att folks uppfattningar kommer av fakta och inte bygger på hollywoodstereotyper och andra konstigheter. RFSU har börjat jobba med frågorna och RFSL börjar följa efter.

Det kan nog hända, att vissa läsare tycker att jag gör fel som publicerar en artikelserie där sexuella aktiviteter som enligt dem är “sjuka” och “farliga” tas upp. Vad skulle du vilja säga till en orolig förälder vars tonåring har läst vårt Kinky-tema?

– Det är positivt att unga får ta del av konstruktiv fakta och inte har filmer som enda informationskälla. Det är utan information som all slags sex kan gå fel och ge oönskade graviditeter, könssjukdomar och liknande. Se det som att din tonåring förhoppningsvis kan göra lite visare livsval.

Berätta lite mer om Darkside. Vad får man som medlem ta del av?

– Darkside är ett internetcommunity där man kan socialisera med andra som är intresserade av BDSM, fetisch, transvestism och mycket annat. Man kan träffa vänner, diskutera i forum, ta del av tusentals noveller, artiklar och bilder. Man behöver inte berätta mer om sig än man vill, så det går bra att vara diskret om man tycker att ämnet är lite känsligt. Medlemskap är helt gratis och det går lätt och snabbt att registrera sig.

Vid årsskiftet 2009 tog Socialstyrelsen bort fetischism och fetischistisk transvestism ur den svenska sjukvårdens diagnossystem, vad har detta betytt?

– Det är konstruktivt att staten inte slår an att det är något dåligt eller problematiskt med en fetischläggning. Det banar väg för att man kan arbeta med frågorna, synliggöra och motverka fördomar och diskriminering. I det långa loppet så tror jag det kommer väldigt många till gagn. När det blir mer normaliserat kan fler förverkliga sig själva. Unga kan få konstruktiv information och utvecklas med goda förebilder.

 

En av de många filmer som man på Darkside blir tipsad om är Shortbus från 2006.

Shortbus (trailer) from Freak! Produtora on Vimeo.

.

Kommentera
Kopiera länk
Dela