Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skapar kondomautomater press för ungdomarna?

- 13/04/2011, 16:20 -
Snart kanske kondomautomater placeras ut i Norges gymnasieskolor.
1 av 2

Snart kanske kondomautomater placeras ut i Norges gymnasieskolor.

All Over Press

Typ lika lätt som att få tag i ett tuggummi?
2 av 2

Typ lika lätt som att få tag i ett tuggummi?

All Over Press

Bör kondomautomater placeras ut i gymnasieskolan? Det råder delade meningar om den saken.

Hilde Onarheim, hälsoråd i Bergen, Norge, föreslog på måndagen att kondomautomater ska placeras ut i stadens gymnasieskolor.

Hennes förslag har mottagits på olika vis men själv står hon fast vid att det är en god idé:

– Det måste gå att inrätta kondomautomater i skolorna. Vi kommer inte att definiera någon debutålder, men det är inte motsägelsefullt att ha automater i skolorna, säger Onarheim till Bergensavisen enligt VG Nett.

Onarheims kollega- skolrådet Filip Rygg (kd) - berättar att det rådde samförstånd i rådet om vikten av ökad tillgång till preventivmedel men vill inte specifikt kommentera de eventuella kondomautomaterna.

Det vill dock flera av övriga kristdemokratiska representanter, som tycker att förslaget är dumt:

– Det är ett dumt förslag. Visst är det positivt med större tillgång till preventivmedel, men det är viktigt att koppla samman detta med vägledning och rådgivning, inte en maskin på toaletten. Det verkar som om 13-åringar har ett större behov av att skydda sig mot tanklösa politiker än könssjukdomar, säger kristdemokraten Øyvind Håbrekke till VG Nett.

Får stöd av partikamrat

Håbrekke har stöd av partikamraten Rigmor Andersen Eide, som tror att kondomautomater kan leda till ökad sexuell press i skolan:

- Detta kan leda till en onödig sexuell press bland tonåringar. Vi anser att det är fel att uppmuntra 13-åringar att ha sex. Kondomer finns redan tillgängliga hos skolsköterskan och på apoteken, säger Eide.

Tummen upp

Arild Johan Myrberg från Folkhälsan är en av dem som tycker att förslaget är bra:

- Genom detta sänder staden ut en mycket bra signal. Vi vet att mer lättillgängliga kondomer är en förutsättning för goda kondomvanor i framtiden. Det är bra att unga människor lär sig om kondomer och preventivmedel långt innan sin sexuella debut, säger han till VG Nett.

Myrberg tror inte heller att utplaceringen av kondomautomater kommer att leda till ökad sexuell press i skolan:

- Nej, tvärtom. Alla forskning gjord på detta visar att detta inte sänker debutåldern eller ökar den sexuella pressen. Det är också så att de som tidigt lär sig att använda kondom, blir mer ansvarsfulla gällande detta senare i livet. Och även om man kan få gratis kondomer av exempelvis skolsyster har vi förstått att många ungdomar tycker att det är pinsamt att gå dit, avslutar han.