Snart kanske kondomautomater placeras ut i Norges gymnasieskolor.
1 av 2
Snart kanske kondomautomater placeras ut i Norges gymnasieskolor. - Foto: All Over Press
Typ lika lätt som att få tag i ett tuggummi?
2 av 2
Typ lika lätt som att få tag i ett tuggummi? - Foto: All Over Press

Skapar kondomautomater press för ungdomarna?

Bör kondomautomater placeras ut i gymnasieskolan? Det råder delade meningar om den saken.


Tyck till

Vad tycker du? Dela med dig av dina åsikter.

Skulle du tycka att det vore bra med en kondomautomat i din skola?

Lämna en kommentar och dela med dig av dina åsikter!

Hilde Onarheim, hälsoråd i Bergen, Norge, föreslog på måndagen att kondomautomater ska placeras ut i stadens gymnasieskolor.

Hennes förslag har mottagits på olika vis men själv står hon fast vid att det är en god idé:

– Det måste gå att inrätta kondomautomater i skolorna. Vi kommer inte att definiera någon debutålder, men det är inte motsägelsefullt att ha automater i skolorna, säger Onarheim till Bergensavisen enligt VG Nett.

Onarheims kollega- skolrådet Filip Rygg (kd) - berättar att det rådde samförstånd i rådet om vikten av ökad tillgång till preventivmedel men vill inte specifikt kommentera de eventuella kondomautomaterna.

Det vill dock flera av övriga kristdemokratiska representanter, som tycker att förslaget är dumt:

– Det är ett dumt förslag. Visst är det positivt med större tillgång till preventivmedel, men det är viktigt att koppla samman detta med vägledning och rådgivning, inte en maskin på toaletten. Det verkar som om 13-åringar har ett större behov av att skydda sig mot tanklösa politiker än könssjukdomar, säger kristdemokraten Øyvind Håbrekke till VG Nett.

Får stöd av partikamrat

Håbrekke har stöd av partikamraten Rigmor Andersen Eide, som tror att kondomautomater kan leda till ökad sexuell press i skolan:

- Detta kan leda till en onödig sexuell press bland tonåringar. Vi anser att det är fel att uppmuntra 13-åringar att ha sex. Kondomer finns redan tillgängliga hos skolsköterskan och på apoteken, säger Eide.

Tummen upp

Arild Johan Myrberg från Folkhälsan är en av dem som tycker att förslaget är bra:

- Genom detta sänder staden ut en mycket bra signal. Vi vet att mer lättillgängliga kondomer är en förutsättning för goda kondomvanor i framtiden. Det är bra att unga människor lär sig om kondomer och preventivmedel långt innan sin sexuella debut, säger han till VG Nett.

Myrberg tror inte heller att utplaceringen av kondomautomater kommer att leda till ökad sexuell press i skolan:

- Nej, tvärtom. Alla forskning gjord på detta visar att detta inte sänker debutåldern eller ökar den sexuella pressen. Det är också så att de som tidigt lär sig att använda kondom, blir mer ansvarsfulla gällande detta senare i livet. Och även om man kan få gratis kondomer av exempelvis skolsyster har vi förstått att många ungdomar tycker att det är pinsamt att gå dit, avslutar han.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.