Onsdag 21 Apr
Stockholm

Intervju: Storbloggerskan Micah, 15, om att bli mamma

Micah bloggar på www.micah.myshowroom.se.
1 av 7
Micah bloggar på www.micah.myshowroom.se. Foto: Micah.myshowroom.se
Kevin och Micah.
2 av 7
Kevin och Micah. Foto: Micah.myshowroom.se
På BB.
3 av 7
På BB. Foto: Micah.myshowroom.se
På BB.
4 av 7
På BB. Foto: Micah.myshowroom.se
Gravidmagen.
5 av 7
Gravidmagen. Foto: Micah.myshowroom.se
Söta Kelly sover.
6 av 7
Söta Kelly sover. Foto: Micah.myshowroom.se
Kelly.
7 av 7
Kelly. Foto: Micah.myshowroom.se

När Micah fick reda på att hon var gravid var hon bara 14 år. I november 2010 föddes dottern Kelly.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kommenterat hos Micah

– Jag har läst din blogg VARJE dag sedan december och det är den enda blogg jag följer. Keep up your good work!

– Du har hjälpt mig otroligt mycket till ett bättre liv. Jag VET att du är en bra mamma och att Kelly är lycklig hos dig och din familj.

– Mikaela, vill bara säga att du är grym! Wow. Själv hade jag aldrig klarat av att ta hand om ett barn när jag var femton år, så all respekt till dig! Jag menar det. Du är inte som de andra white trash mammorna i ungamödrar som fläkttröker och festar var och varannan kväll. Ta hand om dig och familjen!

– Det kan vara så att jag tycker du jag konstiga/omogna saker ibland, men det gör alla. Men det jag framför allt ser är att du verkar lära dig av dina misstag och mogna, snabbare än de flesta andra. Folk trampar på dig, men du verkar resa dig igen, när ingen annan hade orkat det.

Mikaela Linnea Lovén, 15, har en av Sveriges mest besökta bloggar i vilken hon dagligen delar med sig av sitt liv som tonårsmamma.

Sex & Blandat beslöt sig för att prata lite med Micah om hur det är att få barn vid så ung ålder, om vad som är jobbigt och vad som är fint.

Du fick reda på att du var gravid först i vecka 20. Hur kommer det sig att du inte upptäckt det tidigare?

– Jag märkte att min mens försvunnit och gick därför till skolsyster. Tyvärr gav hon mig bara kostråd och sa att jag åt fel och därför trodde jag inte att jag var gravid.

Du var då 14 år. Hur såg ditt liv ut innan du blev gravid?

– Innan jag visste att jag var gravid umgicks jag mycket med mina kompisar. Jag var ofta borta från skolan på grund av depression men när jag fick reda på att jag skulle bli mamma blev jag väldigt lycklig.

Hur gick tankarna innan du bestämde dig för att behålla barnet och därmed bli mamma vid så ung ålder?  Hur kände du dig när du väl bestämt dig?

– Jag visste från början vad jag ville. Det var ett mycket lätt beslut för mig och jag brydde mig inte om att jag var ung. Det kändes helt rätt att behålla mitt barn.

Vad blev den största förändringen i ditt liv sedan du bestämt dig för att bli mamma?

– Den största förändringen blev att plötsligt ha så mycket ansvar och ingen fritid. Förut gjorde jag allt som var bra för mig själv, nu sätter jag Kelly i första hand.

Vilka fördelar respektive nackdelar kan du se med att bli mamma vid så ung ålder som du?

– Fördelarna med att vara ung mamma är väl att man kanske orkar mer än vad äldre gör. Och att kroppen snabbare blir som den var innan.

– Nackdelen är att man måste jobba väldigt väldigt hårt i skolan om man inte vill gå om en årskurs. En annan nackdel är givetvis alla fördomar - det känns som att man har högre krav på sig som ung mamma.

Berätta om graviditeten? Hur reagerade folk i din närhet?

– Jag var på språkresa när jag insåg att jag var gravid. Jag var inlagd på sjukhus och var helt ensam där så jag uppdaterade direkt på bloggen och berättade nyheten om att jag var gravid.

– Mina kompisar trodde jag drev med dem, men när jag kom hem så förstod de att jag talade sanning. Jag åkte till Kevin - Kellys pappa - för att berätta också och han tog det mycket bra. Det var lite osäkert om han också skulle ta hand om Kelly eller inte, men nu vill han vara delaktig.

– Mina föräldrar tyckte att jag skulle göra abort, men de sa att jag fick välja själv vad jag skulle göra.

Kände du att du fick stöd från din omgivning?

– Under graviditeten fick jag väldigt mycket stöd från min omgivning. Alla tyckte att det var bättre att hjälpa till än att dra sig undan.

Hur mådde du under graviditeten?

– Graviditeten var väldigt lätt. Jag mådde nästan aldrig illa och det var aldrig tungt - jag gick i skolan tills jag skulle föda. Jag var väldigt lycklig när jag var gravid.

Sen kom Kelly, din dotter. Hur var förlossningen?

– Kevin var med under förlossningen som tog hela natten, men när jag väl hade börjat få krystningsvärkar så tog det bara sju minuter för Kelly att komma ut.

– Jag skulle få lustgas men jag reagerade dåligt på den så jag fick en epidural i stället och den fungerade utmärkt. Förlossningen gick bättre än vad jag hade föreställt mig, men det gjorde förstås väldigt ont.

Och den första tiden efter Kellys födelse. Hur var den?

– Efter att Kelly kommit bodde vi på en BB-avdelning på Danderyds sjukhus. Efter fyra dagar fick vi åka hem igen.

– Den första tiden fick man inte sova så länge eftersom Kelly skulle äta varannan timme och amningen gick inte som den skulle så det var ganska jobbigt. Men jag njöt verkligen av tiden med henne.

– Det är betydligt lättare nu när jag slutat amma och jag vet hur jag ska hantera allting.

Vad är det bästa med att ha barn?

– Det är nog vetskapen om att någon alltid kommer älska en och att man själv har någon att älska och ge mycket kärlek till.

Finns det något mindre bra med att vara mamma?

– Inget mindre bra som jag kommer på nu.

Berätta om din och Kevins relation. Den verkar ha varit lite strulig emellanåt, hur är det nu?

– Jag och Kevin har bråkat väldigt mycket under tiden vi har känt varandra. Det senaste bråket var dock vårt sista och vi är inte ihop längre.

– Vi kommer inte att bli tillsammans igen men är vänner och tar båda hand om Kelly.

Hur ser ditt liv ut i dag?

– Jag är mamma på heltid, bloggar och försöker sköta skolan. Bor hos min mamma i Sollentuna, men funderar på att flytta hemifrån.

Hur har du klarat dig ekonomiskt? Det måste vara svårt att få allt att gå ihop.

– Genom bloggen har jag fått bra ekonomisk hjälp för saker till Kelly och vi har klarat oss ganska bra.

Din blogg har ju blivit väldigt stor. Vad beror det på tror du?

– Jag tror inte att det enbart beror på att jag är ung mamma. Visst är det speciellt men jag gissar att många gillar att jag är så öppen och ärlig och att jag inte bara skriver om att ha en bebis och vara mamma utan även om tonårslivet.

Hur känns det när du får elaka kommentarer och liknande? Hur hanterar du sånt?

– Jag tar åt mig väldigt mycket av elaka kommentarer. Jag är väldigt känslig och blir lätt ledsen. Men Kevin brukar säga att inte jag ska bry mig.

Vad är positivt med att blogga?

– Man får ut väldigt mycket av det. Till exempel ges man chansen att visa upp sina talanger och man får respons på allt man gör. Att tjäna pengar på bloggen är också ett plus.

Vad har du för råd till andra unga som just fått reda på att de är gravida?

– Inget speciellt till just de unga, men jag har ett till alla mammor - stressa inte och ta det lugnt.

Hur ser du på framtiden? Vad har du för drömmar och mål?

– Jag skulle vilja jobba som familjeadvokat och gärna fortsätta med bloggen. Att få sjunga skulle inte heller vara helt fel.

Läs Micahs blogg här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela