Tisdag 20 Apr
Stockholm

Viklittrar - Instagramkontot som visar att tjejer också onanerar

Karin och Michaela driver Instagram-kontot VIklittrar. Där lägger de upp onaniberättelser från tjejer.
1 av 3
Karin och Michaela driver Instagram-kontot VIklittrar. Där lägger de upp onaniberättelser från tjejer. Foto: Viklittrar/Nordisk Film
Från Instagram.
2 av 3
Från Instagram. Foto: Faksimil Instagram
Det är mycket positiva historier som tas fram på kontot.
3 av 3
Det är mycket positiva historier som tas fram på kontot. Foto: Faksimil Instagram

Michaela och Karin vill rikta ljuset mot den tabubelagda, kvinnliga onanin. På deras Instagramkonto samlar de flera tjejers berättelser från heta, mysiga och roliga stunder.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra året kom ett särskilt nytt ord med i Svenska Akademiens ordlista. Klittra. Ordet nämndes först 2014 när RFSU eftersökte ett ord för kvinnlig onani, och inte långt senare hamnade det alltså i ordböckerna.

Men trots akademiens erkännande av ordet är kvinnlig onani fortfarande tabubelagt. Detta vill Karin och Michaela förändra med sitt Instagramkonto Viklittrar.

– Det började med att vi snackade om sex och kom in på onani. Man tippade liksom på tå om ämnet, och funderade på vad som var okej och normalt att säga. Jag funderade på vad Karin skulle tycka om det jag sa, men vi märkte att båda tänkte så, berättar Michaela för Nyheter24.

– Det var en befrielse att prata om det. Vi är 29 år och fram till idag har vi i princip inte pratat om det med våra vänner, föräldrar eller partners. Jag var tidigt sexuellt nyfiken, säkert 8 - 9 år. Det är 20 år där man gått runt med en skamfull känsla kring något som egentligen är fullt naturligt och härligt, berättar Karin.

Vill göra onani mindre skamfullt

De började fundera på varför det var så jobbigt att prata om det. Varför kändes det så skamfullt att klittra?

Desto mer de pratade om det med sina vänner, desto mer insåg de att de ville göra något åt det.

Michaela förklarar deras tankegång:

– Fan, så här kan det ju inte vara. Så här ska det inte kännas. Du känner det, jag känner det. Då måste det finnas massa andra tjejer som känner likadant.

När de pratade om egna onani-upplevelser blev de intresserade av att lyfta andras. Så de skapade ett Instagram-konto.

– Men det handlar inte nödvändigtvis om att tjejer måste onanera mera, det handlar snarare om att synliggöra den kvinnliga onanin, menar Michaela. Att allt är okej – att inte onanera alls eller att göra det flera gånger om dagen.

Allt är anonymt

Berättelserna på Instagram är ofta positiva, roliga upplevelser. Men Karin och Michaela tror att de som delar med sig är sådana som redan känner sig bekväma med sin onani. Därför startade de även en hemsida, där avsändare kan vara helt anonyma och inte behöva skicka in bidrag från sina mejladresser.

– Det är viktigt att skilja privat och tabu. Onani är privat för både killar och tjejer. Men det är mer tabubelagt i både det privata och offentliga rummet för tjejer att onanera, förklarar Karin.

– I högstadiet skämtade man ofta om att killar går in på toan och runkar, eller en runkbulle hit eller dit. Men vi pratade aldrig om onani för tjejer, varken seriöst eller humoristiskt. Det kom kanske upp på “jag har aldrig” och då funderade man på vad man skulle säga, för att vara normal, menar Michaela.

Rörelsen är viktigare än deras profiler

Karin och Michaela ser på Viklittrar som en rörelse de har startat. Trots stor positivt respons, från bland annat RFSU, Tjejjouren och systrarna Kronlöf, vill Karin och Michaela förbli anonyma.

– Vi har diskuterat den här frågan väldigt mycket. Vi känner att vi vill lyfta initiativet, inte oss själva. Det är det vi vill ha i fokus, förklarar Michaela.

– Vi vill att Viklittrar ska vara en välkomnande plattform. Den ska tillhöra alla och inte bara oss. Vi vill bara möjliggöra det. Kom igen nu, vi gör det här tillsammans, avslutar Karin.

Är du mer nyfiken på att klittra? Här kan du möta kvinnan bakom ordet.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela