Karin och Michaela driver Instagram-kontot VIklittrar. Där lägger de upp onaniberättelser från tjejer.
Karin och Michaela driver Instagram-kontot VIklittrar. Där lägger de upp onaniberättelser från tjejer. - Foto: Viklittrar/Nordisk Film

Viklittrar - Instagramkontot som visar att tjejer också onanerar

Michaela och Karin vill rikta ljuset mot den tabubelagda, kvinnliga onanin. På deras Instagramkonto samlar de flera tjejers berättelser från heta, mysiga och roliga stunder.


Förra året kom ett särskilt nytt ord med i Svenska Akademiens ordlista. Klittra. Ordet nämndes först 2014 när RFSU eftersökte ett ord för kvinnlig onani, och inte långt senare hamnade det alltså i ordböckerna.

Men trots akademiens erkännande av ordet är kvinnlig onani fortfarande tabubelagt. Detta vill Karin och Michaela förändra med sitt Instagramkonto Viklittrar.

– Det började med att vi snackade om sex och kom in på onani. Man tippade liksom på tå om ämnet, och funderade på vad som var okej och normalt att säga. Jag funderade på vad Karin skulle tycka om det jag sa, men vi märkte att båda tänkte så, berättar Michaela för Nyheter24.

– Det var en befrielse att prata om det. Vi är 29 år och fram till idag har vi i princip inte pratat om det med våra vänner, föräldrar eller partners. Jag var tidigt sexuellt nyfiken, säkert 8 - 9 år. Det är 20 år där man gått runt med en skamfull känsla kring något som egentligen är fullt naturligt och härligt, berättar Karin.

Vill göra onani mindre skamfullt

De började fundera på varför det var så jobbigt att prata om det. Varför kändes det så skamfullt att klittra?

Desto mer de pratade om det med sina vänner, desto mer insåg de att de ville göra något åt det.

Michaela förklarar deras tankegång:

– Fan, så här kan det ju inte vara. Så här ska det inte kännas. Du känner det, jag känner det. Då måste det finnas massa andra tjejer som känner likadant.

När de pratade om egna onani-upplevelser blev de intresserade av att lyfta andras. Så de skapade ett Instagram-konto.

– Men det handlar inte nödvändigtvis om att tjejer måste onanera mera, det handlar snarare om att synliggöra den kvinnliga onanin, menar Michaela. Att allt är okej – att inte onanera alls eller att göra det flera gånger om dagen.

Allt är anonymt

Berättelserna på Instagram är ofta positiva, roliga upplevelser. Men Karin och Michaela tror att de som delar med sig är sådana som redan känner sig bekväma med sin onani. Därför startade de även en hemsida, där avsändare kan vara helt anonyma och inte behöva skicka in bidrag från sina mejladresser.

– Det är viktigt att skilja privat och tabu. Onani är privat för både killar och tjejer. Men det är mer tabubelagt i både det privata och offentliga rummet för tjejer att onanera, förklarar Karin.

– I högstadiet skämtade man ofta om att killar går in på toan och runkar, eller en runkbulle hit eller dit. Men vi pratade aldrig om onani för tjejer, varken seriöst eller humoristiskt. Det kom kanske upp på “jag har aldrig” och då funderade man på vad man skulle säga, för att vara normal, menar Michaela.

Rörelsen är viktigare än deras profiler

Karin och Michaela ser på Viklittrar som en rörelse de har startat. Trots stor positivt respons, från bland annat RFSU, Tjejjouren och systrarna Kronlöf, vill Karin och Michaela förbli anonyma.

– Vi har diskuterat den här frågan väldigt mycket. Vi känner att vi vill lyfta initiativet, inte oss själva. Det är det vi vill ha i fokus, förklarar Michaela.

– Vi vill att Viklittrar ska vara en välkomnande plattform. Den ska tillhöra alla och inte bara oss. Vi vill bara möjliggöra det. Kom igen nu, vi gör det här tillsammans, avslutar Karin.

Är du mer nyfiken på att klittra? Här kan du möta kvinnan bakom ordet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.