Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krönika: Machomän med extra stora Y-kromosomer

Gulliga Björn lämnar sporten för en stund och skriver för Sex & Blandat.
1 av 1

Gulliga Björn lämnar sporten för en stund och skriver för Sex & Blandat.

Björn Ehrnberg

Sex & Blandat | 29/10/2010 16:02

"När man klättrar ner i Alice underland kan man finna vad man än vill, och just nu står könsrollerna och springer tillsammans med drottningen." Nyheter24s sportjournalist Björn känner sig lite förvirrad.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Damer och herrar är förutsatt i mångt och mycket två olika arter. Speciellt om man väljer att vara fullständigt politiskt inkorrekt och endast titta på könen som stereotyper.

Det finns mängder med aspekter där det faktiskt blir ofantligt tydligt att det borderlinar om att mänskligheten har gått igenom det otroligt underliga – vi har förgrenat den evolutionära trädet mellan våra två kön.

Ett exempel på två olika sätt att se på saker och ting kan man finna inom sportens tragikomiska värld.

Problemet med tjejer och sport är inte så mycket att de generellt inte bryr sig om det - det är att de ofta anklagar oss för att vi (läs: machomän med extra stora Y-kromosomer) ska bry oss mer om sport än flickvänner - vilket i mångt och mycket är fullständigt sant. Detta skapar djävligt mycket problem under helgerna när vi vill se på sport, och ni vill att man ska "umgås".

När man klättrar ner i Alice underland kan man finna vad man än vill, och just nu står könsrollerna och springer tillsammans med drottningen. När man inte kan diskutera ämnen som är känsliga, inte kan provocera och inte skämta om elefanten i rummet - då stagnerar debatten.

Damer förgyller världen mer än vad män ofta ger sken av. Män är säkert i det stora hela fullständigt överskattade. Vi, med våra irrationella förälskelser i fotbollsklubbar som ändå går i stöpet. Vi som skriker åt kollapsande dataskärmar. Vi som alltid försummar det vi älskar mest - två stora, vackra glas öl. Titta. Ytterligare ett fall av klassiska Y-kromosomer som fått för sig att gener kan vara roliga.

Den stora frågan fortsätter att vara hur pass djupt rotade vissa könsroller är. Hur mycket är direkta influenser från samhället och kulturen runt omkring oss? Mad men, OZ eller Simpsons - Mad men, OC eller Simone de Beauvoir? Hur fan ska man klura ut sin könsroll när man står och springer med samtiden på ett löpband som aldrig för en framåt?

/Björn Ehrnberg

 

Här har vi en riktig alfahane, eller?