Vi har frågat en expert om Black Friday, rea, konsumtion och det nya fenomenet White Monday.
Vi har frågat en expert om Black Friday, rea, konsumtion och det nya fenomenet White Monday. - Foto: Shutterstock

Så undviker du reafusk under Black Friday

Black Friday har växt med mer än 500 procent och reafusk under högtiden är ett utbrett problem säger experten. Så ska du som kund tänka för att undvika att bli lurad.


Sedan Black Friday etablerades i Sverige år 2013 har rean växt. Sedan dess har intresset för rean ökat med mer än 500 procent, enligt Svensk Handel. Rean har blivit det nya startskottet för julhandeln och svenska konsumtionen i november har ökat kraftigt i andelar gentemot december.

Vill du veta mer om Black Friday? Här kan du läsa allt vi skrivit om rean.

Vi har pratat med Niclas Ernebratt, jurist vid Konsumentverket, om vad man bör tänka på som konsument innan man handlar på Black Friday. Vi passade också på att fråga vad han tycker om White Monday, motsatsen till Black Friday.


Finns det någonting man bör tänka på som konsument om man planerar att shoppa på rean?

– I och med Konsumentverkets granskningar under de senaste åren kan vi konstatera att reafusk är ett utbrett problem inom handeln. Som konsument måste man därför vara skeptisk till alla erbjudanden och göra egen research för att bilda sig en hygglig uppfattning om det verkligen rör sig om nedsatta priser, säger Niclas.

Hur förbereder man sig för att inte bli lurad?

– Tråkigt att behöva uppmana konsumenter hur de måste förbereda sig för att inte bli lurade av butiker på den svenska marknaden. Det borde inte behövas. Här har handeln ett jättejobb framför sig att rensa upp i reaträsket. Under många år har det förekommit en nonchalans inom handeln. Inte bara inför lagen, utan gentemot sina kunder och gentemot de konkurrenter som faktiskt följer gällande regler, fortsätter Niclas.

Läs även: 99 populära saker du kan fynda under Black Friday


Förra året, år 2018, rapporterade Svensk Handel att handeln på Black Friday ökat, men att den totala detaljhandeln ökat långsammare än hushållens disponibla inkomster. Svenskarna omfördelar alltså sin konsumtion över hela året, vilket i praktiken innebär att ju mer Black Friday-handeln ökar, desto mer minskar övrig shopping. Detta menar Svensk Handel är ett resultat av den konsumtionskritiska debatten.

Några svenska butikskedjor har valt att delta i debatten genom att utlysa sin bojkott av Black Friday och genom att i stället kommunicera sin medverkan på White Monday. IKEA är en av de butiker som uppmärksammade White Monday den 25 november, enligt Svenska Dagbladet.

Vad tycker du om White Monday? 

– Alla åtgärder som bidrar till en hållbar utveckling är så klart välkomna. Cirkulära alternativ är en vettig motvikt till köphysteri. Både för planeten och plånboken, avslutar Niclas.

Läs även: Black Week 2019: Här är butikerna att hålla koll på

Men vad är White Monday egentligen? Jo, White Monday sägs vara motpolen till den rea som utlyses på Black Friday. De butiker som medverkar på White Monday strävar efter att leverera mer hållbara alternativ för sina kunder, såväl som prisvärda. 

/
/
Rea
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!