Hur ligger det till egentligen, är det skolmaten eller fängelsematen som är dyrast?
1 av 5
Hur ligger det till egentligen, är det skolmaten eller fängelsematen som är dyrast? - Foto: tt bild / montage
Skolmaten är faktiskt billigare per elev och dag än fängelsematen.
2 av 5
Skolmaten är faktiskt billigare per elev och dag än fängelsematen. - Foto: tt bild
Men å andra sidan så är kostnaderna för fängelsematen utslagen på alla mål för en hel dag.
3 av 5
Men å andra sidan så är kostnaderna för fängelsematen utslagen på alla mål för en hel dag. - Foto: tt bild
Med andra ord kan vi kanske sluta jämföra kostnaderna och fokusera på vad vi får för pengarna istället.
4 av 5
Med andra ord kan vi kanske sluta jämföra kostnaderna och fokusera på vad vi får för pengarna istället. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Annika Unt Widell på organisationen Skolmatens Vänner, menar att det är en svår konst att laga bra skolmat för bara 10 kronor per portion. Lösningen är utbildade kockar som arbetar nära sina gäster.
5 av 5
Annika Unt Widell på organisationen Skolmatens Vänner, menar att det är en svår konst att laga bra skolmat för bara 10 kronor per portion. Lösningen är utbildade kockar som arbetar nära sina gäster. - Foto: privat

Vem får dyrast mat – en skolelev eller en fånge?

Nu reder Nyheter24 ut det här påståendet en gång för alla.


De flesta utav oss har nog hört det påståendet någon gång, att tjuvar och banditer får bättre mat i fängelset än vad barnen får i skolan.Men ligger det egentligen någon sanning i det?

Nyheter24 kontaktar Dennis Karlsson, pressansvarig på Kriminalvården, för att få svar på frågan.

– Vi har uppgiften att maten för en intagen kostar 51 kronor per dygn, för tre mål mat. Det är den enda siffran vi har att tillgå, vi har inga uppgifter för varje specifik måltid, svarar Dennis Karlsson.

En portion skolmat i Sverige kostar i snitt 10 kronor och 22 öre om dagen per elev i råvarukostnader, enligt Sveriges Radio.

Det skiljer stort på kostnaderna i de olika skolorna runt om i landet, från 7 till 14 kronor. Det rör sig om växande barn som ska äta skolmaten, men knappast om kroppshyddor som kräver ett lika stort energiintag som en fullvuxen person.


Enligt Livsmedelsverket behöver en vuxen man mellan 2 300 och 2 800 kalorier per dag. Hos barn ser behovet självklart annorlunda ut – läs mer om det här.

Totalsumman på 51 kronor per dygn för en interns matkostnader delat på tre mål, blir 17 kronor per måltid. Det är betydligt högre än kostnaden för elevernas skollunch, som alltså bara är lite drygt 10 kronor per lunchportion.

Det innebär att en portion fängelsemat kostar nästan dubbelt så mycket som en skollunch.

Nyheter24 kontaktar Annika Unt Widell, som driver verksamheten Skolmatens Vänner och har stor kunskap om vad som verkligen krävs för att kunna laga bra skolmat billigt.

– Det är nästan en trollkonst att kunna laga ett näringsriktigt mål mat för bara 10 kronor. Men det finns de som klarar det. Det viktiga är att ha kockar som jobbar nära sina matgäster, som vet ungefär hur åtgången och behoven ser ut. Det gäller att ha koll på svinnet och gärna laga maten på plats, säger Annika Unt Widell.

En annan viktig faktor enligt henne, är att kökspersonalen är utbildade kockar. Det är avgörande i sammanhanget att verkligen kunna konsten att laga bra och näringsriktig mat i stora volymer, till en liten kostnad.

Bildkälla

Vad skulle du vilja att vi uppmärksammade om skolmaten i Sverige? Skicka in dina berättelser, bilder och filmklipp till oss nu via formuläret här nedan och tipsa dina vänner om att göra detsamma. Det går också bra att maila oss på Facebook eller på tips@nyheter24.se.

Glöm inte att använda hashtaggen #skolmatskollen i sociala medier.Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Läs mer om #Skolmatskollen:

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

20 läsarbilder som visar Sveriges godaste och vidrigaste skolmat

Därför kallar göteborgarna skolmatsalen för bamba

Hur är maten på din skola? Skicka in dina bilder här

Så gör du den goda fisksåsen från skolan hemma

/
/
/
/
/
Dyr
Tror du att fängelsematen är godare än skolmaten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hur har du mage att skratta bort frågan om skolmaten, Fridolin?

18 Maj 2016, 16:01

Här ser Gustav Fridolin läsarnas äckliga skolmatsbilder – reaktionen är helt oväntad

17 Maj 2016, 13:10
Skolmatskollen visade upp läsarnas bilder för utbildningsminister Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress. Det blev en väldigt märklig intervju.

Han har makten över skolmaten – men hur bra koll har egentligen Gustav Fridolin?

16 Maj 2016, 15:56
Nyheter24 i unik intervju med omstridda utbildningsminister Gustav Fridolin om den orättvisa skolmatssituationen i Sverige.

Jag blir förbannad över allt socker vi ger våra barn

16 Maj 2016, 11:13
Debattören: Som en lärare sa ”Vet jag om att det serveras pannkakor på lunchen planerar jag ofta en mer praktisk lektion därefter.” Ska det vara så?

Elever om bilderna på läsarnas skolmat: "Är det där en spya?"

16 Maj 2016, 10:04
Vi visade läsarnas mumsigaste och mest oaptitliga skolmatsbilder för elever på tre väldigt olika skolor. Reaktionerna var helt klart överraskande.

Inför buffé i skolan – våra barn förtjänar bättre mat

16 Maj 2016, 09:00
Debattören: Mina barn har rätt att få i sig näring så att de slipper gå hem efter halva skoldagen.